Készült: 2020.09.20.07:25:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

192. ülésnap (2009.03.02.), 163. felszólalás
Felszólaló Dr. Tilki Attila (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  163  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Rájár a rúd a magyar állattenyésztésre. Nem elég a kormány elégtelen működése vagy a válság miatt keletkező egyéb hátráltató tényezők, az állatvédők bőrébe bújt konkurencia is egyre aktívabb.

A sertéstenyésztés hazai hanyatlását már pontosan ismerjük. Az egykori tízmilliós sertésállományból mára csak mintegy 3,5 millió maradt. A tejágazat maga a katasztrófa. Ráfizetéses a húsmarhatartás is, és sajnos a baromfiágazatban sem rózsásak a kilátások. Közben pedig alaptalanul és erősen megkérdőjelezhető hitelességgel rombolják szárnyas termékeink jó hírét. A korábbi libamáj-mizéria gazdasági hatásait csak nagy nehézségek árán lehet felderíteni, és tessék, itt egy újabb botrány, a libatépés. Nem nehéz felfedezni a dolgok körül a konkurencia mancsainak nyomait. A hárombetűs német, itthon is népszerű csatornán futó reklám, amely állítólag a magyar állapotokat hivatott bemutatni, rögtön tippet is ad a nézőknek, hogy milyen nemzetiségű termékeket vásároljanak a mienk helyett.

A hazai híradások szerint olyan telepről készített vágóképekkel járatják le a libaágazatot ismét, ahol már négy éve nem is tartanak jószágot. A bemutatott képek valóban drasztikusak, de a kérdés, hol és hogyan készültek. Ismét a magyar agrárdiplomácia gyengeségét láthatjuk, a kormány által legyengített országba minden jöttment, úgy gondolja, belerúghat, és beletörölheti mocskos mancsait.

Tisztelt Államtitkár Úr! Miképp lehetséges az, hogy még a saját érdekeinket sem tudják megfelelően képviselni? Egyáltalán indult-e már valamilyen vizsgálat annak érdekében, hogy bizonyosságot nyerjünk a látott képek valóságtartalmáról vagy a bemutatott helyszínek létezéséről? Történt-e feljelentés az ominózus felvételek alapján? Ebben az egyébként is válságos időszakban mit tesznek 30 ezer munkahely megőrzéséért? Mit tud tenni az agrártárca a károk enyhítésére?

Várom válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  163  Következő    Ülésnap adatai