Készült: 2020.09.19.23:47:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

188. ülésnap (2009.02.16.), 185. felszólalás
Felszólaló Dr. Tilki Attila (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  185  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarországon a büntetőeljárásról szóló törvény alapján az általános nyomozó hatóság a rendőrség. Az esetek túlnyomó többségében a nyomozást ténylegesen is ők végzik, mégis sok esetben egy-egy sikeres akció után nem a nyomozó rendőrt, a rendőrséget jutalmazzák - már ha egyáltalán számíthatnak valamiféle jutalomra vagy esetleg dicséretre -, hanem a vám- és pénzügyőrséget.

Engedjen meg egy példát. Egy határszéli rendőr - lehet, hogy korábban határőr volt - hóban, fagyban, esőben, szélben megy és nyomoz a határainkon áthaladó illegális szállítmányok lefülelése érdekében. A vidéki rendőrök sokszor lehetetlen körülmények között kénytelenek dolgozni, talán még a fővárosi lehetőségeknél is rosszabb helyzetben. Előfordul, hogy üzemanyagra sincs pénz, így nem marad más hátra, mint gyalogosan intézkedni. Hosszú, nehéz munka árán végül sikerül elkapni egy illegális cigarettaszállítmányt, majd azt a jogszabályoknak megfelelően kénytelen kiszolgáltatni a vám- és pénzügyőrségnek, és itt vége is az intézkedő rendőr szerepének, innentől kezdve a VPOP tetszeleg a dicsőségben. Hiába a lelkes munka, az odaadás, ismét elmarad a jogosan várt jutalom vagy legalább egy vállon veregetés.

Saját választókerületemben a rendőrség létszáma jelentősen megnőtt a néhai határőrség állományával. Az állomány minden valószínűség szerint szakmai teljesítményének maximumát hozva folyamatosan azon dolgozik, hogy minél sikeresebben, minél hatékonyabban tudja felderíteni az elkövetett bűncselekményeket. Teszik ezt annak ellenére fáradhatatlanul, hogy nincs megfelelő felszerelésük, nincs legalább egy elfogadható jövedelmük, a munkájuk eredménye pedig nem jelenik meg kellőképpen, mert a lefoglalt áru már a VPOP címe alatt kerül bemutatásra.

Tisztelt Államtitkár Úr! Hogyan fordulhat elő, hogy ilyen esetekben a rendőrség rovására a vám- és pénzügyőrséget helyezik előtérbe? Hogyan lehet megszüntetni ezen igazságtalanságokat, és milyen módon kívánják jutalmazni az eljáró rendőrt? Vagy egyáltalán van-e valamilyen jutalom azok részére, akik áldozatos munkájuk révén végső soron az államot óvják meg az anyagi károktól?

Várom válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  185  Következő    Ülésnap adatai