Készült: 2021.06.18.13:27:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

269. ülésnap (2018.02.20.), 184. felszólalás
Felszólaló Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:45


Felszólalások:  Előző  184  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HÖRCSIK RICHÁRD, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Mint ismeretes, Horvátország csatlakozása az Európai Unióhoz teszi szükségessé az EU által harmadik országokkal kötött megállapodások módosítását. Ezek sorába tartozik a Fülöp-szigeteki Köztársasággal korábban már aláírt partnerségi és együttműködési keretmegállapodás is. A Fülöp-szigeteki Köztársaság, mint tudjuk, az egyik legfontosabb állam Délkelet-Ázsiában, amely a világ egyik leggyorsabban fejlődő térsége, rohamosan gyarapodó lakossággal és folyamatosan emelkedő technológiai színvonallal, amit szeretnék hangsúlyozni. A Fülöp-szigeteki Köztársaság helyzete különösen nagy figyelmet generál manapság, a környező szigetvilág feletti uralomért komoly harc folyik Kína és a Fülöp-szigetek között. Tehát az Európai Unió számára ezért stratégiai kérdés is, hogy szoros kapcsolatot ápoljon a Fülöp-szigeteki Köztársasággal.

Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország az Európai Unió, míg a Fülöp-szigetek Délkelet-Ázsia egyik leggyorsabban fejlődő állama. A két ország közötti vízgazdálkodási együttműködés jelentős múltra tekint vissza. A helyi katasztrófavédelem ezért is döntött magyar víztisztító berendezések megrendeléséről. Ezen túlmenően szeretném emlékeztetni államtitkár urat, hogy magyar cégek készítenek úgymond megvalósíthatósági tanulmányt a Fülöp-szigetek legnagyobb tavának a megtisztításához és rehabilitációjához. A Fülöp-szigeteknek tehát nagy szüksége van ilyen víztisztítási technológiákra; egy tízezres település teljes vízellátását jelenleg is magyar berendezés biztosítja.

Tisztelt Országgyűlés! A Fülöp-szigetekkel az élelmiszeriparon, a mezőgazdaságon és a vízgazdálkodáson túl egyebek között az elektronika, az orvostechnológia és a gyógyszeripar területén jelentkeznek együttműködési lehetőségek. Tehát úgy hiszem, hogy igenis jelentős eredménynek tekinthető, hogy három magyar húsipari cég kapott exportengedélyt, egyúttal további hét vállalat kérte a magyar kormány segítségét a kiviteli jogosultság megszerzéséhez.

Tisztelt Képviselőtársaim! Mint látható, nemcsak hazánk, hanem az egész Európai Unió szempontjából is fontos ezt a technikai módosítást tartalmazó törvényjavaslatot elfogadni. Ezért kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  184  Következő    Ülésnap adatai