Készült: 2021.06.20.22:57:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

269. ülésnap (2018.02.20.), 126. felszólalás
Felszólaló Dr. Józsa István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:50


Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. JÓZSA ISTVÁN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr, a figyelmességét és megértését. Néha a képviselőnek is ki kell menni, de szerencsére még időben sikerült visszaérnem.Érdekes ez a törvényjavaslat. Az újságok csak lex Windisch néven emlegetik. Történt ugyanis, hogy amikor három éve kirobbantak a fideszes brókerbotrányok, bedőlt itt egymás után a Buda-Cash, majd a Quaestor, a Hungária Értékpapír Zrt., akkor azt mondták, hogy a Magyar Nemzeti Bank ura a helyzetnek, és hatékonyan látja el a pénzügyi szektor felügyeletét. Nekünk már akkor aggályaink voltak, ugyanis nem sokkal korábban szüntették meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, amit mi nehezményeztünk.

Elfogadjuk, hogy vannak a világban olyan helyek, ahol a nemzeti bankok, a jegybankok felügyelik a pénzügyi szektort, de nálunk egy kialakult hagyománya, rendszere volt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének, és úgy gondoltuk, hogy ott egy biztosabb jogi háttér van. Itt kiderült, hogy nem sikerült túlzottan ez az átalakítás. Az elmúlt időszakra visszatekintve az derült ki, hogy az utóbbi években törvénysértő határozatokat hozott a bankszektor törvényessége felett őrködő Magyar Nemzeti Bank, pontosabban annak a pénzügyi felügyeleti része.

Történt ugyanis nemrégen, hogy a Kúrián két felülvizsgálati eljárásban is kimondták, jogsértőek és ezért semmisek azok a nemzeti banki határozatok, amelyeket Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke hozott a felszámolás alatt álló Hungária Értékpapír Befektetési és Értékpapírkereskedelmi Zrt. ügyében.

Ez igencsak kínos hiba az MNB részéről, amely a törvényesség felügyelője, merthogy havonta több száz határozatot hoznak a jegybankban, kiosztanak összességében akár milliárdos nagyságrendű bírságokat is, és a Kúrián született ítéletek alapján fennáll a veszélye, hogy minden, Windisch alelnök úr által jegyzett határozatot sikerrel lehetne megtámadni, egyébként azoknak, akiket ez a büntetés és a rendreutasítás valószínűleg jogosan érintett.

Ezt a bénázást látva óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezetői csak tévedtek, vagy esetleg van a háttérben valami összejátszás is az egyébként csalónak tűnő brókerekkel, vagy egyszerűen csak alkalmatlanok a pénzügyi felügyeleti munka betöltésére. Mint ahogy ez a gyanúnk a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a PSZÁF megszüntetésekor vagy beolvasztásakor már komolyan felmerült, nemcsak bennünk, hanem szakmai körökben is.

Ez sajnos egy nagyon kellemetlen és nagyon rossz, de eklatáns példa. Windisch alelnök úr munkáját ennek ellenére nagyra tartja a Magyar Nemzeti Bank, hiszen föltárta az anomáliákat, a havi 4,5 milliós fizetése mellé havonta bő 2,4 millió forint bruttó jövedelmet kap. Már a Bibliában is olvashatjuk, hogy nyomtatólónak ne kösd be a száját (sic!), mert különben beleeszik az árpába. Úgyhogy ez biztosan nagyon indokolt, de a munka minősége nem úgy tűnik, hogy ezzel arányban van. A jegybankhoz kötődő cégben vagy szervezetben betöltött posztokért, ha itt összeadom, ez 7 millió forint körüli havi juttatás, amiért már erre az apró kis hibára is érdemes lett volna figyelni. Windisch alelnök úr ráadásul kedvezményes hitelt is vett már fel a Nemzeti Banktól mint munkáltatójától, akkor még fokozottabb elköteleződés lenne elvárható tőle, hogy a törvényességet is betartsa.

Tehát most, amikor előterjesztették ezt a korrekciós törvényjavaslatot, a kérdés az, hogy tudatos ügyetlenkedés zajlott-e az ügyben, és a Nemzeti Bank valamilyen okból titokban az egyébként csaló brókereket segíti munkájával, amit a bíróság aztán megsemmisít, vagy egyszerűen alkalmatlanok a pénzügyi szektor felügyeletének ellátására. Mind a kettő nagyon nagy baj, úgyhogy hangsúlyosan javasoljuk az előterjesztőnek, hogy teljes átvilágítást végezzen a pénzügyi szektor felügyeletével kapcsolatban, és ne csak az ilyen kúriai döntés által a szekrényből kieső csontvázak esetén tegyen felülvizsgálati lépéseket, hanem az egész rendszert vizsgálja át a környező jogi szabályozásnak való megfelelőség oldaláról is, hogy ilyen hibák a későbbiekben ne fordulhassanak elő. Köszönöm szépen, elnök úr, a lehetőséget.
Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai