Készült: 2020.12.04.02:39:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

157. ülésnap (2020.10.20.), 20-22. felszólalás
Felszólaló Farkas Sándor (Fidesz)
Beosztás Agrárminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:07


Felszólalások:  Előző  20 - 22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: (Hangosítás nélkül:) Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam…

ELNÖK: Államtitkár úr, még nem írták ki a nevét. Kérem a technikai személyzetet, nézzék meg államtitkár úrnak a patkóváltóját. (Jelzésre:) Most már jó, igen. Államtitkár úr, öné a szó, parancsoljon!

FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Akkor, amikor a horgászatról és halászatról szóló törvénytervezet beterjesztésre került a parlamentbe, akkor az a felmérés megtörtént, hogy Magyarországon valóban durván olyan 170 halász az, akik a természetes vizekben ezt a fajta tevékenységet folytatták, vagy akkor még folytatták, és ezeknek a családoknak a jelentős része generációs család, tehát nem is olyan, hogy csak akkor kezdte el, hanem már korábban, több generáción keresztül végezték ezt a tevékenységet. De mivel azt is tudtuk  és most nem akarok sem helyszínt, sem időpontot, sem a halász nevét mondani, habár nem tőlem fakadt ez a szigorítás, sajnos mégis azt kell mondanom , számtalan esetben, számtalan helyen találkoztunk olyan esetekkel, amikor a méreten aluli, fiatal, abszolút nem piacképes halakat különböző halászok különböző helyi piacokon értékesítették. Ez önmagában, úgy gondolom, egy szerencsétlen helyzet. Természetesen ez csak az én személyes példám.

Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy a Tisza és a Körös háromszögletében élek, és engem is megkerestek több évvel ezelőtt már a halászok, és elmondták a problémájukat. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ez a törvény gyakorlatilag a horgászoknak nyújt egy olyan lehetőséget, hogy ezeket a vizeket kezeljék. Ugyanakkor felajánlásra került a halászok számára az, hogy ezeken a vizeken a horgászegyesületekben aktív tevékenységet végezzenek. Na most, itt jött a probléma, hogy… (Magyar Zoltán közbeszól.) Engedje meg, én sem szóltam bele, tisztelt képviselő úr! Itt jött a probléma, hogy ezek a horgászegyesületek, ahova a horgászati jog is delegálva lett, nemigen foglalkoztatták  az nem igaz, hogy senkit sem, de nemigen foglalkoztatták  ezeket a halászokat, mert pont az előbb általam említett személyes tapasztalatból fakadóan tudták, hogy sajnos ezeknek a halászoknak  tisztelet a kivételnek természetesen  egy része úgymond a tilosban dolgozott, és megvolt az a vélemény ezekről az emberekről, hogy ezt várhatóan nem is tudják ebben az új felállásban végezni.

Van egy másik adalékom. Körülbelül két héttel ezelőtt, azt hiszem, holnap lesz két hete vagy három hete, így valahogy, személyesen keresett meg Szolnokról, a Körösök vidékéről, Mártélyról és Szegedről egy halászcsapat, tehát ez a tárgyalás ma is folyamatban van, ezt csak szeretném önnek mondani. Már egy teljesen más megvilágításban, egy teljesen más felfogásban kerestek meg annak érdekében, hogy őnekik milyen elképzelésük van már arról, hogy hogyan kellene őket kármentesíteni; ők is tudják, hogy ezek az eszközök régen elavultak, nem lehet velük horgászni, ezeket nem lehet használni, ezeket a halászeszközöket tilos úgymond használni.

(9.50)

Éppen ezért ők teljesen másképp, más gondolatokkal kerestek meg, hogy hogyan tudnak ők hasznos tagjaivá válni a folyóvizek gondozásában a Mohoszon keresztül. Mi ez az elképzelés? Én úgy gondolom, hogy ezen el kell hogy gondolkodjunk mindannyian, ez pedig nem más, mint az invazív fajok kiszűrése. Mivel tudjuk, hogy ezekben az élővizekben, folyóvizekben  lehet, hogy nagyon határozottan fogom kimondani ezt a mondatot, de mégis azt kell mondanom  felszaporodtak azok a halfajok, amelyek a mai piacképes halfajokkal ellentétesek úgymond, ezek elpusztítják azoknak a halaknak a lárváját, megeszik, s a többi, s a többi, elveszik az életteret ezektől a halaktól. Éppen ezért ez a horgászcsapat, mondhatom azt, hogy egy olyan felajánlással jött, hogy ők nagyon szívesen belépnének ebbe a feladatba, és én segítsek abban, hogy a Mohosszal egyeztessek ebben a kérdésben. Úgy gondolom, ez egy megoldási lehetőség, és az invazív fajok kiszorítása az élővizeinkből olyan hosszú távú környezetpolitikai kérdés, amellyel szerintem intenzíven foglalkozni kell, mert nem lehet azokat az őshonos halfajainkat úgymond elveszítenünk, pont a törpeharcsa és az egyéb ragadozók miatt, ezekből a vizekből.

Úgyhogy kérem tisztelt képviselőtársam nyugalmát és a tűrőképességét, ez a tárgyalás folyamatban van. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  20 - 22  Következő    Ülésnap adatai