Készült: 2020.11.27.10:11:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

154. ülésnap (2020.10.06.), 75. felszólalás
Felszólaló Farkas Sándor (Fidesz)
Beosztás Agrárminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:57


Felszólalások:  Előző  75  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Ha röviden akarok erről nyilatkozni a kormány nevében, akkor azt mondom, hogy támogatja a kormányzat, de azért engedje meg, hogy néhány gondolatot elmondjak. Az erdélyi kopó, mint ahogy ön is említette, őshonos magyar vadászkutya, amelyet kiváló tulajdonságai miatt nagy sikerrel alkalmaztak a történelmünk során. Remek az alkalmazkodóképessége, szívós jellemű, ezáltal akár veszélyesebb vadfajok  mint ahogy ön is előbb említette , például a vaddisznó vadászatán is remekül megállhatja a helyét. Napjainkban azonban ez az értékes nemzeti kincs a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetsége adatai alapján csökkenő egyedszámú, ezáltal veszélyben lévő fajta.

A jelenleg hatályos vadászati jogszabályi környezetben a hajtóvadászatokra nincs érvényes korlátozás a vadászkutyákat illetően, ezért ezeken az erdélyi kopó is alkalmazható. Ellenben a terelővadászatok alkalmával az érvényes szabályok szerint  ahogy az előterjesztő képviselőtársam is említette  a 45 centiméternél nagyobb marmagasságú kutyával folytatott vadászat a vadászati rend megsértésének minősül eddig. Pedig a jól képzett kopó bátorságának és kitartásának köszönhetően fáradhatatlanul hajtja a vadat, és gazdája utasítására azonnal reagál. Természetesen az a képzés, a felkészítés, a nevelés, az edzés e kutya vonatkozásában is ugyanolyan fontos, mint az egyéb kutyafajtáknál, tehát az erdélyi kopónál is, hogy valóban azt az etikettet betartsa, amit a vadászok és a vadászati etika kíván ettől a fajtától. Emellett számos helyzetben akár előnyös is lehet a nagyobb marmagaság, például különleges talajjellemzők, vizes területek, árterületek esetében. Aki már ilyen helyen járt, az tudja nagyon jól, hogy ezek nehezen megközelíthetők, akár apróbb vagy alacsonyabb, kisebb kutyafajtákkal ez szinte nehezen bejárható terület, ezért is egy erősebb, robusztusabb, nagyobb testű kutya sokkal jobban tudja ezeket a területeket úgymond átvizsgálni.

Ahhoz, hogy ez az értékes fajta és tehetsége ne tűnjön el a jövőben sem, a módosítási javaslat a terelővadászatokkal kapcsolatos rendelkezés vonatkozásában kivételként kívánja rögzíteni a vadászati alkalmassági vizsgával és hiteles származási igazolással rendelkező erdélyi kopókat. Ennek jóváhagyása elősegítené a fajta képességeinek vadászaton történő kihasználását és hosszú távú fenntartását. Itt csak megemlítem, hogy természetesen, amikor csak egy huszonpár egyedről beszélünk, ez önmagában rendkívül csekély, elenyésző a többi kutyafajtának a létszámához képest, éppen ezért fontos, hogy azok a tenyésztőszervezetek vagy tenyésztők, akik az erdélyi kopóval foglalkoznak, lássák értelmét e kutyafajta további  most így mondom  állománybővítésének, hogy valóban betöltse azt a szerepét, amit az előterjesztő is elmondott, illetve megvilágított. Tehát igaz, hogy az előterjesztés kimondottan a vadászatra vagy a vadászati eljárásra vonatkozik, de önmagában ez az előterjesztés ennek a fajtának a megerősítése, létszámbővítése, hogy valóban ne vesszen ki ez a hungarikumok sorából, valóban maradjon meg nekünk egy olyan nemzeti értéknek, amely ugyanúgy a történelmünkhöz, a hagyományainkhoz nagymértékben kapcsolódik, mint a többi kutyafajta és számos más állat, ezt azért hozzá szeretném tenni. Mert ugye, a következő napirendi pont az állattenyésztők napjáról szóló határozati javaslat lesz, ami, úgy gondolom, egy picit össze is cseng ezzel a történettel, mert nem lehet különválasztani, csak állatokról beszélünk. Éppen ezért fontos, hogy ezt a kutyafajtát ilyen szempontból is megerősítsük, és nemcsak a vadászatokon, hanem talán a közhírben, a közvéleményben is jobban elterjesszük ennek a fajtának a jelentőségét, a hasznosságát, jobban felhívjuk a figyelmet arra, hogy igen, ez az a fajta, amely  ahogy az előbb említettem  nemzeti kincsünk, nemzeti értékünk. Éppen ezért fontosnak tartom, tisztelt képviselőtársaim, hogy ennek érdekében ezt a törvénymódosító javaslatot az Agrárminisztérium támogatja, és kérem a tisztelt képviselőtársaimat is, hogy akár a hozzászólásaikkal, javaslataikkal is támogassák ezt a javaslatot, amivel biztos, hogy egy ilyen kutyafajtának a hosszú távú jövőbe vetett elgondolásaink, terveink szerint biztosítani tudjuk a továbbélését és fennmaradását. Éppen ezért a kormány részéről támogatjuk az előterjesztést. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  75  Következő    Ülésnap adatai