Készült: 2020.09.21.16:19:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

7. ülésnap, 143. felszólalás
Felszólaló Dr. Magyar Bálint (SZDSZ)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás oktatási miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:16

Felszólalások:  <<  143  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MAGYAR BÁLINT oktatási miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Kicsinyes, félelemkeltő tisztogatás nem folyik a minisztériumban, olyannyira nem, hogy első intézkedéseim egyikében megszüntettem azt a miniszteri rendeletet, amelyet még Pokorni Zoltán hozott, hogy "C" típusú nemzetbiztonsági vizsgálatnak vetik alá például a kabinetiroda, a sajtóiroda és a különböző államtitkársági irodák összes munkatársát, a xeroxos kislányokig bezárólag. Úgy gondolom, mondjuk, egy oktatási minisztériumban ilyen intézkedésre a korábbiakban sem volt szükség.

Egyébként a stílus maga a párt is. Ha egy párt létrehoz egy intézményt, az ombudsmani intézményt, amely intézménynek és az ombudsmannak a feladata többek között az lenne, hogy magát a minisztert vagy a minisztérium tevékenységét bírálja, de maga az intézmény és az intézmény vezetője függ a kinevezőtől, attól a személytől, akit adott esetben bírálnia kell, akkor gyakorlatilag ez egy álságos intézmény, és nem tud megfelelően működni. Ezt én elmondtam egyébként, és a programomban is szerepelt, hogy az Országos Köznevelési Tanács jogosítványainak a helyreállítása esetén, amit egyébként szintén önök vontak meg, mert a szakmától félnek, és nem voltak hajlandók fenntartani ennek az intézménynek az egyetértési jogosítványait, az országos oktatási biztos kinevezésének a lehetősége az Országos Köznevelési Tanácshoz kerüljön. Ezért kell felmentenem egyébként az oktatási jogok jelenlegi biztosát, hogy ezzel a jogával az Országos Köznevelési Tanács a törvénymódosítás után éljen.

Természetesen az Országos Köznevelési Tanács által kiírt pályázaton bárki elindulhat, és ha elindul a oktatási jogok jelenlegi biztosa, akkor az Országos Köznevelési Tanács adott esetben, az esetleges többi pályázóval együtt, elbírálja azt, hogy őt jelöli-e, és ha őt jelöli, akkor én természetesen ki is nevezem.

Ezzel szemben ettől elkülöníthető egy másik kérdés, a kampányok során az a megfélemlítés és a gyermekek megszégyenítése, amely mind alkotmány-, mind törvényellenes, amely során a gyermekek szüleik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) politikai meggyőződése és hitvallása miatt lettek megszégyenítve nem egy esetben. Ezt a helyzetet fenntartani miniszterként nem fogom és nem engedem. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

Felszólalások:  <<  143  >>    Ülésnap adatai