Készült: 2020.07.09.11:38:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

320. ülésnap (2013.11.04.), 88. felszólalás
Felszólaló Balog Zoltán (Fidesz)
Beosztás emberi erőforrások minisztere
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:24


Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOG ZOLTÁN, az emberi erőforrások minisztere: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdését, mert ez lehetőséget kínál nekem arra, hogy egy félreértést most már sokadszorra megpróbáljak tisztázni. A köznevelési törvény - egyébként nemcsak mi nevezzük úgy, hanem most már ez egy hivatalos dokumentuma a Magyar Országgyűlésnek és a törvényeknek -, tehát a törvény tervezetének megjelenése óta vagy talán már korábban elkezdődött, köszönhetően többek között számos félreérthető tartalmú sajtómegnyilvánulásnak és parlamenti felszólalásnak, a két fogalomnak az összekeverése. Tehát nem a Ganztagsschule, amiről beszélünk, amit ön említ, volt miniszter úr, mert a köznevelési törvény nem vezette be az egész napos iskolát, és ennek a fokozatos bevezetéséről sem rendelkezik. Definiálja valóban az egész napos iskola fogalmát, és lehetőségként jelöli meg ezt az iskolaszervezési formát, amelynek további feltételeiről a törvény miniszteri szintű végrehajtási rendelete szól.

Amit tévesen egész napos iskolaként szoktak emlegetni, az a 16 óráig tartó foglalkozások kötelezettsége, amely kötelezettség az iskola számára, tudniillik, hogy a foglalkozásokat biztosítsa, tehát az iskolát kötelezi, nem pedig a diákokat, a tanulókat. A tanulók számára való kötelezettség az, hogy ezen részt vegyenek, abban az esetben, hogyha ez alól nem kapnak felmentést. E foglalkozásoknak a célja az, hogy az általános iskolás gyerekek megfelelő felügyelet alatt, megfelelő környezetben töltsék az iskolai tanórák utáni időt is, tehát nem az egész napos iskola.

Meggyőződésünk és az adatok is ezt támasztják alá, hogy a délutáni foglalkozások a nagyszülői vagy egyéb, fizetős segítséget igénybe venni nem tudó, kevésbé tehetős családok körében a gyermekek érdekeit szolgálják, hiszen egyfajta felügyeletet biztosítanak nekik. Természetesen, ha erre lehetőség van, a gyerek számára megfelelőbb közeg a család, ezért a szülő kérhet felmentést, és talán nem furcsa, hogy nem szabályoztuk, hogy milyen formában, hiszen az iskolaigazgatóknak tudni kell ezt. Tehát konzultálva a szülőkkel el tudják dönteni, hogy adjanak-e a gyereknek felmentést vagy nem. Tehát egész napos iskola nincs bevezetve, gyermekfelügyelet délután van az iskolákban.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)




Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai