Készült: 2020.07.02.20:10:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

320. ülésnap (2013.11.04.), 150. felszólalás
Felszólaló Balog Zoltán (Fidesz)
Beosztás emberi erőforrások minisztere
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka azonnali kérdésre adott miniszteri viszonválasz
Videó/Felszólalás ideje 1:27


Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOG ZOLTÁN, az emberi erőforrások minisztere: Köszönöm a szót, elnök úr. Megint nem jól értette, második nekifutásra sem. Nem mondtam azt, hogy ugyanazt a normatívát kapják meg, hiszen különböző szolgáltatást nyújt a családi napközi, meg egy másfajta szolgáltatást nyújt az önkormányzat által fenntartott óvoda. Az egyik a köznevelési program része, a másik pedig egy olyan gyermekjóléti intézmény, ahol a gyermekek megőrzése folyik. Ez két különböző feladat, két különböző finanszírozás. Az óvodák finanszírozása egyébként is másképp megy ebben az ügyben, hiszen az óvodapedagógust finanszírozzuk, illetve az óvoda működését, a feladatellátást finanszírozzuk.

Azt tudom önnek ígérni - hogy egy jó híre mégiscsak legyen -, hogy amikor a kormány elé visszük azt az előterjesztést, amiből kiderül, hogy a férőhelyek számát tekintve, ami egyébként ma több, mint ahány óvodás van Magyarországon, csak éppen a demográfiai meg a területi eloszlás miatt ez másként van, mint ahogy az igények jelentkeznek, e kettő összehangolásából fog majd kiderülni, hogy hány olyan férőhelyre van még szükség, hogy be tudjuk vezetni a hároméves kortól való óvodáztatást, vagy pedig más megoldásban kell gondolkodnunk. És ennek része az is valóban, hogy ahol a kötelező óvodát kiváltja a családi napközi, ott érdemes a finanszírozást is újragondolni, illetve létrejöttének a feltételeit.

Addig arra tudom biztatni azokat, akik családi napközit akarnak létesíteni, hogy pályázzanak uniós forrásokra, amik vannak, és akkor természetesen jár utána a támogatás is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai