Készült: 2020.07.12.01:22:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

320. ülésnap (2013.11.04.), 146. felszólalás
Felszólaló Balog Zoltán (Fidesz)
Beosztás emberi erőforrások minisztere
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 1:56


Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOG ZOLTÁN, az emberi erőforrások minisztere: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Ön nem jól érti a mi szándékunkat, hiszen ha abból indulunk ki, hogy a hároméves kortól kötelező óvoda a kormánypártok köreiben született és a kormány támogatását élvezi, s ezt törvénybe is foglaltuk, akkor nyilván az a célunk, hogy minél több gyermek minél több időt töltsön óvodában, különösen azokban a szociokulturális közegekben, ahol erre szükség van, hiszen senkit nem akarunk kivenni olyan jól működő családokból, ahol esetleg egy, kettő vagy több gyermek már otthon nevelődik. Miért kellene őket kötelezően bevinni az óvodába?

De a kérdés, amit feltett, egyébként elsősorban bölcsődei kérdés, hiszen ha a kötelező óvodáztatás megvalósul, akkor a számaink szerint úgy néz ki - most készül a kormány elé egy előterjesztés ezzel kapcsolatban -, hogy körülbelül a 90 százalékát már el tudjuk helyezni óvodában ezeknek a gyerekeknek, mégpedig önkormányzati fenntartású óvodában. Gőzerővel folynak az óvodaépítések, ezekről a híradásokról ön is értesülhetett. Tehát azt is mondhatnánk, hogy kiegészítő szolgáltatásként szükség lehet a családi napközikre, de alapesetben általános szabályként önkormányzati állami fenntartású óvodákban tudjuk megoldani ezt a kérdést.

A bölcsődekérdés egy nehezebb ügy. Abban önnek valóban igaza van, ha a munkaerőpiacra akarjuk visszasegíteni azokat az édesanyákat, akik gyermeket szültek, akkor itt át kell gondolnunk a szabályozást. Én meg tudom ígérni önnek, hogy ezt meg fogjuk tenni, de most elsősorban az a célunk, hogy azt a normatívát, azt a támogatást, amit az óvodáknak meg tudunk adni, amelyek egyébként pedagógiai program szerint működnek, épp ezért megkülönböztetendők a családi napközitől, ezt biztosítani tudjuk.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai