Készült: 2020.07.02.22:10:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

262. ülésnap (2013.03.18.), 136. felszólalás
Felszólaló Balog Zoltán (Fidesz)
Beosztás emberi erőforrások minisztere
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  136  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOG ZOLTÁN, az emberi erőforrások minisztere: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Hibát követtem el, és én ezt a hibát el is ismertem. Sajnálom, hogy Nyírő Gyulát emlegette az előbb, ahelyett, hogy esetleg erre a nyilatkozatra kitért volna, mert ez azért hozzátartozott volna a lovagiasság szabályaihoz.

Valóban, így van, én Szaniszló Ferenc újságírói munkásságában azt a tevékenységet kívántam elismerni, amit a Panoráma című mértékadó külpolitikai magazinnak a körében végzett, és annak idején a Ceauşescu-diktatúra elleni küzdelemben komoly szerepet játszott. A '90-es évek elején a balkáni háborúban ez az ember életét kockáztatva adott hírt többek között Vukovár, Szentlászló és Kórógy horvátországi településeknek a szerbek atrocitásától szenvedő magyar lakosságáról. A Magyar Újságírók Közössége, amely a rendszerváltás után alakult országos újságírói szervezet, ennek okán terjesztette fel Táncsics-díjra. Én ezt a tevékenységét ismertem és kívántam elismerni.

(15.40)

Valóban nem ismertem azokat a későbbi nyilatkozatait, amelyek számomra az irracionalitás kategóriájába tartoznak, és valóban, azokban vannak olyan mondatok, amelyek vállalhatatlanok, elfogadhatatlanok. Ha olvasta a nyilatkozatomat, néhány órával a kitüntetés után, miután ez a tudomásomra jutott, én azt nyilatkoztam, hogy mind személyes hitvallásommal, mind a kormány értékrendjével ezek a nyilatkozatok összeegyeztethetetlenek. Ez az egyik.

A másik pedig az, hogy amikor március 15-én több száz ember részesült elismerésben, akkor szívesen vettem volna, ha esetleg megemlíti például a következőket is és gratulál nekik: Buffó Rigó Sándor prímás, a 100 Tagú Cigányzenekar Egyesület elnöke, művészeti vezetője, vagy éppen Ökrös Oszkár cimbalomművész, szintén a 100 Tagú Cigányzenekarból, vagy éppen Nagy Gusztáv, a Kalyi Jag Nemzetiségi Szakközépiskola tanára, vagy éppen a Magyar Ezüst Érdemkereszt tulajdonosa, Gyügyi Ödön, szintén cigány származású grafikus. Úgy gondolom, hogy ez is hozzátartozik az igazsághoz, és így fair, ha egymással beszélünk erről a dologról.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  136  Következő    Ülésnap adatai