Készült: 2020.04.07.17:09:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

147. ülésnap, 106. felszólalás
Felszólaló Dr. Czomba Sándor (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:05

Felszólalások:  <<  106  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha rövid választ szeretnék adni, akkor azt tudom mondani, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumot jelenleg is, mint ahogy az elmúlt másfél év során folyamatosan, Matolcsy György miniszter úr vezeti, aki továbbra is élvezi mind a kormány, mind a kormánypárti képviselőcsoport bizalmát, hiszen a gazdaságpolitikai sikerek őt igazolják.

Itt említhetnénk többek között azt, hogy 2011-ben többlettel zár majd a magyar költségvetés. Hétéves európai uniós tagságunk óta először sikerül 3 százalék alá szorítani a hiányt - ezt az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa is megerősíti. Hazánk 2004-es EU-csatlakozása óta először tartja 3 százalék alatt a jövő évi költségvetési deficitet, erre a teljesítményre 27 EU-s tagállamból várhatóan csak 6 ország lesz képes. A folyó fizetési mérleg szufficites, vagyis bevételi többlet mutatkozik. A legfrissebb adatok szerint a magyar GDP 2011 harmadik negyedéves teljesítménye meghaladja az EU 27-ek és az eurózóna bővülési ütemét. Ezek tehát mind-mind olyan adatok, amelyekkel vitatkozni lehet, csak az adatok elég makacs tények.

Arról pedig, hogy miért a miniszter: az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban azt szeretném jelezni önnek, tisztelt képviselő úr, hogy elsősorban külső gazdasági okok miatt van szükség a magyar gazdaságnak külső biztosításra, és ezek a kormány munkamegosztása szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium feladatkörébe tartoznak, így a tárgyalásokat Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter úr fogja vezetni, de a Nemzetgazdasági Minisztériumot is fogja képviselni megfelelő szinten a pénzügypolitikáért felelős államtitkár, akit Pleschinger Gyulának hívnak.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  106  >>    Ülésnap adatai