Készült: 2020.02.27.00:11:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 66. felszólalás
Felszólaló Csabai Lászlóné (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSABAI LÁSZLÓNÉ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! Én is azzal szeretném kezdeni, hogy majdnem minden elemével egyetért a szocialista frakció Gémesi György felszólalásának: azzal, hogy a vagyonfelélés valóban megtörtént az elmúlt években, azzal, hogy a céltámogatás összegét emelni szükséges, azzal, hogy a tartalékelvonás az önkormányzati szférából lehetetlen helyzetbe hozza az önkormányzatokat, és azzal, hogy a normatív támogatást szükséges emelni.

Egy új elemre szeretném fölhívni a jelenlévők figyelmét, amit, úgy gondolom, érdemes megfontolni, még pedig arra az elemre, hogy a regionalizmust érdemes támogatni, és ezt úgy is meg lehet tenni, ha nagyvárosoktól vagy közepes városoktól, vagy a nagy iparűzési adóval rendelkező városoktól elvont összeg nem a nagy kasszába kerül és úgy újraelosztásra, hanem abban a régióban kerül felosztásra, ahonnan elvonásra került. Úgy gondolom, ezt az elemet, ha az idén nem is, de a jövő évi költségvetésben érdemes fontolóra venni, és érdemes ezt az elemet támogatni.

Ami az önkormányzatok érdekszövetségére vonatkozó megjegyzése volt a képviselő úrnak, ott egy pontosítást szeretnék tenni. Ön is tudja, hiszen négy éve együtt ülünk a különböző érdekegyeztetéseken, hogy nincsen legitimációs probléma a Megyei Jogú Városok Szövetségénél, hiszen négy éve társelnök vagyok, és minden érdekegyeztetésben részt veszek; tehát valószínű, hogy egy szóbotlás volt az ön által elmondott dolog. Viszont érzünk legitimációs problémát a kormány részéről, és ezt ön nem mondta el, mégpedig eddig az összes érdekegyeztetésnél vagy a Belügyminisztérium vagy a Pénzügyminisztérium végezte az egyeztetéseket, és volt egy adott felelőse a témának vagy az egyik, vagy a másik minisztérium részéről. Most, az elmúlt másfél héten - mert erre az időre lehet konkretizálni az érdekegyeztetést - csak Balsay úr hívta össze a Miniszterelnöki Hivatal részéről az érdekegyeztetést, és ma lesz az első olyan alkalom - és az igazsághoz ez is hozzátartozik -, amikor a Pénzügyminisztérium, a Belügyminisztérium és reményeink szerint az oktatási miniszter is részt vesz ezen az érdekegyeztetésen.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai