Készült: 2020.02.28.01:21:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 58. felszólalás
Felszólaló Dr. Lamperth Mónika (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:40


Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Ha fideszes képviselőtársam nem hisz az ellenzéki képviselőknek, akkor higgyen az Állami Számvevőszéknek, amely szó szerint azt írta, hogy az önkormányzati alrendszer pénzügyi kondíciója a '99-es évben nem javul. Bizonyos esetekben romlik az önkormányzati alrendszer pénzügyi kondíciója.

Ön azt mondta, van esély arra, hogy az önkormányzatok megadhassák a pedagógusoknak a béremelést. Pokorni miniszter úr nem esélyről beszélt, hanem - most már hetek-hónapok óta - olyan konkrét összegről, amelyre úgy alapoznak a pedagógusok, abban a hitben vannak - mivel a miniszter úr ezt mondja -, hogy ennek a fedezete megvan az önkormányzatoknál. De ez nincs meg, s ezt hozzászólásomban bizonyítottam is.

Az a példa, amelyet ön mondott a tb-járulék csökkenésével kapcsolatban, általában igaz, azonban nem igaz azokra az önkormányzatokra, amelyeknél, például a közalkalmazotti rétegnél, az alacsony jövedelműeknél vagy a jövedelempótló támogatásra szorulóknál ki kell fizetni az egészségügyi hozzájárulás megemelt összegét. Tehát lesznek olyan önkormányzatok, főleg a szegény önkormányzatok, ahol még ez a csökkenés is olyan mínuszba fordul, aminek a fedezetét nem találják a költségvetésben.

Az lenne a tiszteletteljes kérésem, számolják át ezt is, és nézzék meg, hogy ez mit jelent azoknak a kicsi önkormányzatoknak, ahol sok kis jövedelemtermelő képességgel rendelkező, sok nyugdíjas és szociális módon egyébként rászoruló él. És akkor, azt gondolom, egy korrektebb elszámolást lehet tenni ebben a kérdésben.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai