Készült: 2020.02.21.08:17:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 56. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:50


Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az előbb arról volt szó, hogy tényszerűen próbáljunk hozzászólni a kérdésekhez.

Itt csak arról szólt mind Lamperth Mónika, mind Wekler Ferenc képviselőtársam, hogy az önkormányzati költségvetés, illetve az önkormányzati támogatás 9,6 százalék. Egy dologról nem szólt senki, ez pedig az, hogy a társadalombiztosítási járulék 39-ről 33 százalékra, a munkaadóijárulék-mérték pedig 4 százalékról 3 százalékra csökken. (Bauer Tamás: Egészségügyi járulék!) Ez azt jelenti egyébként, hogy az önkormányzatok támogatása 1998-hoz képest 12,6 százalékponttal növekszik 1999-ben, s ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen a reálérték megőrzésére van lehetőség a jövő évi büdzsében.

Az önkormányzati képviselők, illetve szakemberek, akik itt ülnek a parlamentben, azt gondolom, amióta önkormányzatiság létezik Magyarországon, soha nem voltak elégedettek az önkormányzatoknak juttatott állami támogatási rendszerrel, hiszen mindig helyben szeretnék javítani a helyben élő polgárok körülményeit. Úgy gondolom, az a normatívaemelés, amely 1993-tól 1997-ig nem történt meg az oktatási, illetve egyéb normatívák területén, és most pedig jelentős normatívaemelés történik, hiszen az oktatási ágazatnál 193 milliárd forint szerepel, amely 33 milliárddal több az előzőekhez képest, ez is esélyt ad arra, hogy a pedagógusbérek kifizetésre kerülhessenek.

Tehát összességében azt mondom, hogy nem kerülnek igazán jó helyzetbe, de annyira rossz helyzetbe sem az önkormányzatok, mint ahogy itt az előzőekben a képviselőtársak ezt elmondták.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai