Készült: 2020.02.28.11:19:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 52. felszólalás
Felszólaló Dr. Hargitai János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:50


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HARGITAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Wekler képviselő úr átfogóan elemezte az önkormányzatok helyzetét. Van néhány állítása, amivel volt önkormányzati tisztségviselőként is egyet tudok érteni, azonban három állításával kapcsolatban nagyon röviden hadd fejthessem ki a Fidesz álláspontját.

Az egyik, amivel a mondandóját kezdte: az önkormányzatok megítélése. Úgy fogalmazott, hogy ez a kormány nem önkormányzatbarát. Én azt mondanám, ez kétségtelen, hogy a költségvetésben az önkormányzatok nem tudnak olyan prioritást élvezni, mint bizonyos más területek, mert egyszerűen nem jut mindenre forrás.

Amit Wekler képviselő úr mondott a kórházak kapcsán, miszerint azzal, hogy az Országgyűlés tegnap úgy szavazott, ahogy szavazott, most elindul a kórházak kapcsán egy önkormányzati csődhullám, ezzel messze nem tudok egyetérteni. Nincs ilyen probléma az önkormányzatoknál! Szeretném elmondani, hogy az előző kormány hozta azt a döntést, amely az önkormányzatokra hárította volna a kórházak gondját. Az önkormányzati intézményrendszer jelentősen átalakult az elmúlt időszakban, legkevésbé az egészségügyi intézményrendszerre igaz ez. Az egészségügyi intézményrendszer esetében van egy kétarcúság: az önkormányzatok és a társadalombiztosítás által fizetett egészségügy kicsit ellenérdekelt. Azt gondoljuk, hogy ezt a problémát együttesen és átfogóan kell rendezni, és nem azzal a technikával, ahogy ő előterjesztette.

A gázvagyon kapcsán nehéz szemrehányásokat tenni nekünk: ezt a döntést is az önök kormánya hozta, amit nekünk kell majd helyre tenni. Folyik az az elkészítő munka, amely alapján az önkormányzatok hozzá fognak jutni azokhoz a forrásokhoz, ami az Alkotmánybíróság döntése alapján megilleti őket, még akkor is, ha ez a költségvetés ebben az évben ezzel kalkulálni nem tudott.

Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai