Készült: 2020.02.22.21:40:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 40. felszólalás
Felszólaló Dr. Homoki János (FKGP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Nem akartam hozzászólni, de Lamperth Mónika hozzászólását hallgatva kénytelen vagyok néhány dologra felhívni az Országgyűlés és az ország közvéleményének a figyelmét.

Az 1999. évi költségvetés elkészítésekor az új kormány kezét megkötötték az öröklött hiányok, adósságok, törvények, terhek és az előző kormány ígérvényei, kötelezettségvállalásai. Az öröklött, meglévő gazdasági helyzet még akkor is problémát okoz az új polgári kormánynak, ha az államkasszát az azt tisztességesen kezelő pénztárosokra bízza az előző kormány által kinevezett szarka típusú eminenciásokkal szemben. (Derültség az ellenzék soraiban.)

Ejtsünk néhány szót arról, hogy a szociálliberális kormány milyen örökséget hagyott a polgári pártok kormányának! A két társadalombiztosítási alap hiánya ez év végére elérheti a 100 milliárd forintot. A Nyugdíjalap hiánya 30-32 milliárd forinttal haladja meg az eredetileg számított 20 milliárdot. Az Egészségbiztosítási Alap várható hiánya 55 milliárd forintra prognosztizálható. A Postabanknál eddig feltárt veszteség 110 milliárd forint, a Magyar Nemzeti Bank külföldi veszteségei 40 milliárd forintra rúgnak, a Magyar Fejlesztési Bank kezességvállalással okozott vesztesége 120 milliárd forintnál tart. A kormány által 1250 főnek kifizetett végkielégítés, tizenharmadik havi fizetés és három évre visszamenően a szabadság megváltása 855 millió forintjába került a kormánynak, ami nem volt betervezve az ez évi, de még a jövő évi költségvetésbe sem.

Ezek után összességében mintegy 500 milliárd forintos hiánnyal vette át a polgári kormány a szociálliberális kormánytól a kormányzást. Kérdezem én, tisztelt képviselőtársaim, ilyen körülmények között hogyan lehet az 1999. évre költségvetést tervezni.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai