Készült: 2020.02.17.01:52:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 26. felszólalás
Felszólaló Kertész István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KERTÉSZ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a lehetőséget. Latorcai János ezt a költségvetést a családok gyarapításának programjaként aposztrofálta, ehhez szeretnék némi adalékkal hozzájárulni.

Ez a költségvetés, illetve az ezt megelőző törvények alanyi jogosultságúvá tették a családi pótlékokat. Ez azt jelenti, hogy a családok legmagasabb jövedelmű 9 százaléka ezentúl ugyanúgy megkapja azt a családi pótlékot, mint ahogy eddig az alacsony jövedelmű családok megkapták. Igaz, ennek némi szépséghibája az, hogy a családi pótlékok összegszerű emelésére a költségvetés nem tartalmaz lehetőségeket, tehát ezzel a családok legalacsonyabb jövedelmű 91 százaléka támogatásának reálértéke legalábbis 11 százalékkal csökken.

A másik szokásos tényező, amit pozitívumként szoktak említeni, az az, hogy a családok támogatása az adókedvezmény jogcímén 36 milliárd forinttal nő. Ez is igaz, de aki figyelembe vette és kiszámolta, hogy a KSH nyilvántartásai szerint mennyivel kellene ennek nőnie, az szomorúan tapasztalta, hogy a családok 11 százalékával már nem is számolt az előterjesztő, mint amely igénybe tudná venni az adókedvezményt, csakhogy ez nem a legmagasabb, hanem a legalacsonyabb jövedelmű 11 százalék, tehát éppenséggel teljesen antiszociális ez az intézkedési csomag. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vonatkozásában megjósolható, hogy az ottani gyermekes családok 50 százaléka nem tudja majd igénybe venni az adókedvezményt, és ez a megye számára 1,5 milliárd forint mínusszal jár.

Azt, hogy mennyire szociális és mennyire támogatja a családokat ez a költségvetés, az is mutatja, hogy a munkavállalói kedvezményt 74 milliárd forinttal rövidíti meg, de az is mutatja, hogy a családok részeként élő, dolgozó, azokat támogató nyugdíjasok körében az eddigi jogszabályok szerinti nyugdíjakhoz képest 53 milliárd forinttal csökken összegszerűen a nyugdíjjuttatás.

 

(10.00)

 

Én úgy gondolom, ez valóban a családok gyarapításának programja, de korrigálni kellene a fogalmazást: a viszonylag jobb módú családok programja ez a költségvetés.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai