Készült: 2020.02.22.02:59:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 220. felszólalás
Felszólaló Dr. Fónagy János (Fidesz)
Beosztás gazdasági minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 3:30


Felszólalások:  Előző  220  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tulajdonképpen nem is válaszolni akarok, hiszen megköszönve képviselő úr információit, úgy gondolom, hogy minden elmondott mondatával, gondolatával teljes mértékben egyetértünk.

Ami miatt szót kértem, az tulajdonképpen az, hogy az alapvető közös probléma számunkra nem az, hogy ez mennyire fontos és szükséges - mert nyilvánvaló, hogy kell, szükséges, kikerülhetetlen -, hanem inkább az, hogy bizonyos fogalmak alatt ki mit ért.

A jól működő érdekegyeztetés fogalmában - mint ahogy bizonyára a képviselő úr is tudja - nincs egységes gyakorlat. Ezt mindenki fontosnak tartja, mi is, de hogy ki mit ért jól működő érdekegyeztetés alatt, arra nincs formula: szinte ahány ország vagy ahány jogrend, ahány társadalmi előzmény, ahány történelmi, társadalmi tradíció, annyi fajta változat van. Az Unió éppen ezért az országok belső ügyének tekinti az érdekegyeztetést, magát az érdekegyeztetést várja el, és nem szabja meg annak valamilyen uniformizált megoldását.

Éppen az említett viták vagy polémiák miatt szeretném megemlíteni, hogy az Unió - legalábbis a mi ismereteink szerint - nem az országos érdekegyeztetést, hanem az ágazati és vállalati szintű érdekegyeztetést, esetenként a regionális érdekegyeztetést tartja elsődlegesnek, és a szabályozásnál is ebből indultak ki.

Kétségtelen, hogy az Unió megfogalmazta azokat az elvárásokat, amelyeket fontosnak tart a leendő tagországokkal szemben a társadalmi párbeszéd intézményrendszerének és tevékenységének továbbfejlesztése érdekében. Ezt egyébként mind a kétoldalú vagy többoldalú tárgyalásokon, mind a kormányzati szervekkel, mind a szociális partnerekkel külön vagy közösen folytatott tárgyalásokon valóban hangsúlyozzák.

Éppen ezért az Országgyűlés már korábban is megerősítette a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek - az ILO-nak - két alapvető koncepcióját a szakszervezetek szervezkedésével kapcsolatban. Számunkra egy pillanatig nem volt kétséges, és jelenleg sem az, hogy a társadalmi párbeszédet ezeknek, és most nem is az uniós jelzőt használnám, hanem az európai vagy civilizált igényeknek megfelelően fejlesszük tovább, illetve alakítsuk - ezt minden ilyen megszólalásomkor igyekszem hangsúlyozni, és most is ezt teszem -, természetesen a szociális partnerekkel együtt és reményeink szerint velük egyetértésben, fejlesszük ezeket tovább úgy, hogy megfeleljünk ezeknek az elvárásoknak. Ezekről az elgondolásainkról, úgy gondolom, nagyon rövid időn belül - reményeink szerint még ez évben - mind a szociális partnereinket, mind a parlamentet tájékoztatni fogjuk.

Még egyszer megköszönve a segítő szándékú információt, kérem, hogy a mondandómat szíveskedjen elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 
Felszólalások:  Előző  220  Következő    Ülésnap adatai