Készült: 2020.02.26.09:30:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 170. felszólalás
Felszólaló Bauer Tamás (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Már korábbi beszédemben is jeleztem, az SZDSZ nem ért egyet azzal, hogy azt követően, hogy az 1998-as költségvetésben folyó áron már több mint 40 százalékkal növekedtek az egyházi tevékenységre valamennyi adófizető pénzéből nyújtott állami támogatások, az idei költségvetésben újabb 50 százalékos emelkedést figyelhetünk meg: valamennyi adófizető - hívő, nem hívő - adójából kívánják támogatni az egyházak tevékenységét.

Különösen nem értünk egyet azonban azzal, hogy ismét beiktatták a költségvetésbe a hitoktatók támogatása címet. Miért nem helyes ez? Azért nem, tisztelt Országgyűlés, mert ez a cím '98-ig létezett - '97-ben még létezett -, és akkor a vatikáni megállapodás során olyan megállapodás született a Katolikus Püspöki Kar és az akkori kormány képviselői között, hogy ezt a több mint 1 milliárdos összeget beolvasztják az általános egyházi támogatásba. Tehát nem szüntették meg, hanem beolvasztva az 1 százalék kiegészítésbe és a járadékba, az egyházak ezt az összeget továbbra is megkapták. Önök másodszor is oda akarják adni a most már 1,7 milliárdos összeget egy olyan tevékenységre, nevezetesen a hitoktatásra, amelyet a magyar alkotmány, az állam és egyház elválasztásának elve alapján nem lenne szabad az állami költségvetésből finanszírozni.

Természetesen ha egy kormány feladja az állam és egyház elválasztásának alkotmányos elvét, és ehelyett az állam és az egyházak együttműködéséről beszél folyamatosan, akkor ez az eljárás logikus. Ha azonban a magyar alkotmányból, meg a 150 éves magyar hagyományból, a deáki és az eötvösi hagyományból indulunk ki, akkor ez megengedhetetlen.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai