Készült: 2020.02.25.02:10:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 158. felszólalás
Felszólaló Dr. Pap János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:40


Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt képviselő Hölgyek, Urak! Én azt gondolom, hogy ha valaki mond egy igazságot, az még nem biztos, hogy teljes mértékben úgy is van. Tudniillik az, amit Nemcsók úr elmondott, hogy 1200 milliárd forintra lenne szükség, és lám-lám, milyen hibát követ el a kormány, hogy nincs ennyi pénz erre a tevékenységre. Szeretném elmondani, hogy a korábbi években sajnálatos módon egyik kormány sem fordított akkora összeget, mint most a jelenlegi kormány, a szennyvízproblémára. Én tudom - és azt hiszem, nagyon sokan vagyunk, akik tudjuk ezt -, hogy rendkívül nagy problémák vannak, de nagy hiba lenne, ha erre a kormányra hárítanánk ezt.

A másik az ökoszociális piacgazdaság és a Duna-Tisza-homokhátság kapcsán egy nagyon érdekes dolog jut eszembe. Azt mondta a képviselő úr, hogy ha a Tisza nem önt ki, probléma van. Nagyon nehezen fér össze ezzel a kijelentéssel és azzal, hogy öko-piacgazdaságról beszélünk, miközben Bős-Nagymarost szeretnénk építeni, a Dunát végig be szeretnénk lépcsőzni, és azt a vizet, ami eddig a Duna mellett eljutott a talajba, a mezőgazdaságot és a természetet táplálta, ezt is megszüntettük volna. Én ezt nagyon nehezen értem. Azért, hogy a Tiszán, a Duna-Tisza-homokhátságon ilyen probléma van, pontosan az ott folytatott tevékenységnek köszönhető. A bizottsági ülésen elmondtam, de úgy látszik, nem volt érthető, most újra elmondom: a globális felmelegedés mindenhol érezteti hatását, ezért nemcsak a Duna-Tisza-homokhátságon, hanem mindenhol fel kell készülni arra, hogy száraz körülmények között folytatható gazdálkodást is tudjunk folytatni, és nem biztos, hogy elsősorban az a jó megoldás, ha öntözéssel, mesterséges csatornákkal oldjuk meg.

Egyébként, hogy a képviselő úr megnyugodjon: erre a tevékenységre is van pénz - ez többek között a bizottsági ülésen hangzott el -, csak nem a környezetvédelmi tárcánál van elkülönítve, hanem a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai