Készült: 2020.02.17.23:45:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 150-152. felszólalás
Felszólaló Göndör István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  150 - 152  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Mikrofon az van...

 

ELNÖK: Képviselő úr, egy kis türelmet kérek. (Kósa Lajos: Ülj le!) A jegyző úr mérni fogja az időt, úgyhogy, képviselő úr, javaslom, hogy kezdje el a felszólalását.

 

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Kósa képviselőtársam ugyan azt mondta, hogy üljek le, pedig én azzal akarom kezdeni, hogy szerettem volna szolidan megdicsérni, mert tegnap este úgy mentünk el ebből a Házból, hogy mindannyiunkban maradt egy hiányérzet, hogy nem folytatunk párbeszédet, nem vitatkozunk, és most tényleg pozitív értelemben akarom érinteni ezt a kérdést, amit Kósa képviselő úr fölvetett, hogy az alapok kérdéséről tényleg beszéljünk. Vannak különböző véleményeink, vannak sajtóhírek, és hátha közel állnak egymáshoz a gondolataink, és képesek leszünk valami olyan módosító indítványt kitalálni, ami talán a többség megelégedésére megnyugtató megoldás lehet.

Mielőtt erre rátérnék, hadd térjek vissza arra a gondolatára, hogy az alapok megszüntetése nem intézhető el annyival, hogy a kincstár majd január 2-án átvezeti. Hiányzik ebből a költségvetési törvényjavaslatból az a gondolat, hogy valahol itt azért egy elszámolást kellene csinálni, amit vagy ide a Ház elé, de minimum az ezt felügyelő miniszter elé kellene hogy benyújtsunk.

A másik dolog: ha a döntési mechanizmust megpróbáljuk korszerűsíteni, és nem csak azon rágódunk, hogy milyen hibák voltak például a Környezetvédelmi Alapnál, hanem a működésben a már elkezdett és kialakított demokratikus döntési mechanizmust továbbfejlesztjük, azt hiszem, hogy ebben partnerek vagyunk.

 

(15.50)

 

Egy gondolatot azért hadd jegyezzek meg! A közpénzekkel való bánás meg a tisztánlátás szinte minden ötödik-hatodik hozzászólásban felvetődött itt. Én szeretném idézni a 6. §-ból a privatizációs bevételek elosztását. Kedves képviselőtársaim, örülnék, ha megnéznék! Amikor csak úgy szerepel, hogy 7 milliárd forintról majd a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a pénzügyminiszterrel és a Miniszterelnöki Hivatalt felügyelő miniszterrel, hárman együtt megállapodnak, milyen szabályokkal, milyen módszerrel... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Szóval van itt még módosítani.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  150 - 152  Következő    Ülésnap adatai