Készült: 2020.02.19.20:45:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 148. felszólalás
Felszólaló Bauer Tamás (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:50


Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Szeretném megnyugtatni Kósa Lajos képviselő urat, hogy ha mi helyeseltünk valamit, amikor kormányon voltunk, azt akkor is helyeseljük, amikor ellenzékben vagyunk. Miután az alapok beolvasztásának ez a folyamata Békesi László pénzügyminiszter úr nevéhez fűződik - ő kezdte el, Bokros Lajos és Medgyessy Péter folytatta -, természetesen, ha Járai Zsigmond is ezt folytatja, akkor ezt támogatjuk. Tehát amikor arról van szó, hogy egyes minisztériumoknak vannak részköltségvetései, azaz maga a végrehajtó hatalom egy-egy szelete ellenőrzi a költségvetésnek ezt a szeletét, akkor helyeseljük, ha ez beolvad a nagy költségvetésbe, tehát a Környezetvédelmi Alap vagy az Útalap beolvasztását még akkor is helyeslem, ha Lotz Károly korábbi közlekedési miniszter ezért esetleg nem is lelkesedik, ami szubjektíve érthető.

Csakhogy van egy másik eset: amikor kormányon voltunk, akkor sem helyeseltük azt, hogy az OTKA-t beolvasztották a költségvetésbe, ugyanis az Országos Tudományos Kutatási Alapnak nemcsak az volt a sajátossága, hogy a pénz egy része máshonnan jön, hanem az is, hogy a döntéseket egy, a végrehajtó hatalomtól független testület hozta, és emlékszem, hogy az egykori MDF részéről Dobos Krisztina is hogy tiltakozott ez ellen. Legalább ennyire igaz ez a Nemzeti Kulturális Alapra, amelynek nemcsak az a sajátossága, hogy kulturális járulékból is táplálkozik, hanem az is, hogy a döntéseket eddig a kormánytól független kuratóriumok és testületek hozták. Egy ilyen alap beolvasztása a költségvetésbe joggal vált ki aggodalmat mindenkiben, aki a kultúrának a végrehajtó hatalomtól való függetlenségét félti.

Erre persze azt mondhatná az itt jelenlévő miniszter úr, hogy semmi ok az aggodalomra, hiszen minden úgy marad, mint eddig, csak a név változik meg. Ha ez valóban így van, akkor nem tudom, hogy miért kell beolvasztani; de mindenesetre egy olyan kormány részéről, amelynek feje újra meg újra arról beszél, hogy új egyensúlyokat kell teremteni többek között a kultúrában, a médiában meg mindenütt, aki tehát nagyon is hajlik arra, hogy az állam a kulturális szférába is úgy avatkozzék be, hogy ott a hozzá közel álló értékeket igyekszik érvényesíteni a tőle távolabb álló értékek és ízlések rovására - és számos jelét adták a jelenlegi jobboldali kormány politikusai, hogy nem idegenek tőlük az (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási időkeret leteltét.) ilyen szándékok -, ott bizony vannak ilyen aggodalmak a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetésével kapcsolatban.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai