Készült: 2020.02.17.02:05:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 146. felszólalás
Felszólaló Kósa Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak a kételyek eloszlatása végett a következő néhány kiegészítéssel szeretném Keller Lászlónak az álláspontja kialakításában a segítségemet nyújtani. A megszűnt elkülönített állami pénzalapok jogutódja az alapokért felelős miniszter lesz, ez a költségvetési törvényből is kiderül. Az államháztartással kapcsolatos kötelezettségeket, illetőleg az államadóssággal kapcsolatos kötelezettségeket a központi költségvetés vállalja át. A megszűnt alapok előző évi pénzmaradványait jövő év január 1-jén az új célelőirányzat számlájára átvezeti a kincstár. Az egyes alapok bevételei és kiadásai az illető alapokat kezelő fejezetek fejezeti kezelésű előirányzataiban jelennek meg, az átengedett adóbevételek ugyanezen alcímeken támogatási előirányzatként működnek a későbbiekben.

Az előirányzatok felhasználásával kapcsolatban - ami itt nagyon fontos, hiszen itt nagyon sok esetben az előre elkötött pénzről van szó - szeretném Keller Lászlónak a figyelmébe ajánlani, hogy kifejezetten rossz példaként mutattam a Környezetvédelmi Alap példáját - mert voltak jobban működő vagy nagyjából jól működő alapok -, ahol nagyon sok olyan projektre is előzetesen kötelezettséget, szerződéseket, tendereztetést vállaltak, ami egyébként ezt a beruházási logikából nem igényelte volna.

Ami lényeges, hogy a nyilvántartással, az ellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat szintén a felelős miniszter írja elő a pénzügyminiszterrel egyetértésben. Változatlanul maradhat ezen területeknél a felügyeleti jogkör, a kiadások feletti döntési hatáskör és a pénzkihelyezés módja. És ami a leglényegesebb: ez a megoldás lehetővé teszi azt, hogy a feladat-felülvizsgálat ezen előirányzatoknál folyamatosnak tekinthető, mert egyáltalán nem biztos - hiszen elég gyorsan változnak adott esetben egy-egy projekt gazdasági, társadalmi körülményei -, hogy amit most előre eldöntünk, azt néhány év múlva még mindnyájan finanszírozónak vagy finanszírozhatónak véljük, éppen ezért ez a folyamatosság biztosíthatja azt, hogy a közpénzeket tényleg arra költsük el, ami a legfontosabb.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai