Készült: 2020.02.23.22:00:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 136. felszólalás
Felszólaló Dr. Takács Imre (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:50


Felszólalások:  Előző  136  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Teljesen egyetértek Lotz Károly képviselőtársammal, és csak néhány dolgot szeretnék a tudományos kutatás és fejlesztés témájában felvetni.

Az USA-ban az 1940-es évektől a '80-as évekig a bruttó hazai termék évi 3,1 százalékkal növekedett. Ehhez a munka és tőke hozzájárulása 1,1 százalék, az oktatás és az innováció hozzájárulása pedig 2,1 százalék volt. (Közbeszólások a kormánypártok padsoraiban.) Egyértelműen aláhúzzák ezek a számok azt, amit Lotz Károly képviselőtársam a tudományos kutatás és fejlesztés témájában elmondott. De az itt jelen lévők közül nagyon sokan olvasták Theodore Schultznak Beruházás az emberi tőkébe című könyvét, amely sokoldalúan igazolja, hogy az oktatásra, tudományra fordított pénz mennyire fontos a nemzetgazdaság szempontjából. És Magyarország, ahol a szellemi tőke a legfontosabb tőke, ilyen szempontból igen lényeges helyen van.

Még Káldor Miklósnak, az Angliában élő közgazdásznak egy gondolatát szeretném ezzel kapcsolatban fölolvasni, aki azt mondta: a gazdasági növekedés folyamatának alapvető mozgatója a technikai változások befogadására irányuló készség. Ezt a készséget csak úgy tudjuk fejleszteni, ha a tudományos kutatást előtérbe helyezzük, és az 1999. évi költségvetésben nagyobb hangsúlyt biztosítunk ennek, mert ez nem az 1999. évet érinti, hanem a 2000. évet és a következő évtizedeket.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  136  Következő    Ülésnap adatai