Készült: 2020.02.28.04:34:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 132. felszólalás
Felszólaló Kovács Kálmán (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:30


Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS KÁLMÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Rubovszky képviselő úr azt mondta, hogy mint az előző kormány államtitkárát, a vízügyekben igazán a felelősség minket terhel, hogy nem megfelelően vagy nem megfelelő mértékben támogattuk az árvízvédekezést. Nos, szeretném azzal kezdeni, hogy az évszázad két legnagyobb - az egyik a Körösökön, a másik most a Felső-Tisza-vidéken lezajlott - árvizének sikeres vagy jellemzően mondhatjuk, hogy sikeres védekezésén vagyunk túl.

Azt gondolom, fontos, hogy amikor ez a Ház tényekről beszél, akkor a költségvetés kapcsán valóban tényeket említsünk. 1994 és '98 között befejeződött a vízügyi ágazat átszervezése, a hajdan 50 ezernél több főt foglalkoztató vízügyi ágazat ma 5500 fővel irányítja, szervezi az ár- és belvízvédelmet. 1995-ben tíz aszályos esztendő után határoztuk el az árvízvédelmi programot, és megkezdtük az árvízi töltések megerősítését. Enélkül nem is lehetett volna sem a '95-ös karácsonyi, sem a mostani árvizet átvészelni, sikeresen kivédeni.

A költségvetésről: ez a költségvetés - itt van előttem minden rovata - összességben valóban nem őrzi meg reálértéken az árvízvédekezésre fordított összeget, reálértéken 8 milliárd 196 milliót kellene, ehelyett csak 8 milliárd 35 milliót irányoz elő. Valamivel többet ad az elsőrendű árvízvédelmi művek fejlesztésére - hogy ezt kiemeljem, és ez jó -, ugyanakkor sokkal kevesebbet ad a vízkár-elhárítási művek fenntartására. Márpedig tudjuk, hogy a legnagyobb veszély most is, ezen árvíz során is a meglévő töltések állaga, a töltések karbantartása körül volt.

Úgy gondolom, nem kell szégyenkezni sem az előző kormánynak az árvízvédekezésben tett intézkedései miatt, sőt itt, ezen a ponton is meg kell dicsérnem mindenkit, főleg az ott élőket, akik áldozatos munkájukkal a vízügyi szakmával közösen sikeresen védekeztek.

Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai