Készült: 2020.02.19.14:47:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 124. felszólalás
Felszólaló Dr. Bóka István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:50


Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÓKA ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Az 1999. évi költségvetési törvénytervezet általános vitájához az idegenforgalom, a turizmus nézőpontjából szeretnék hozzászólni.

Látható, hogy a kormány által benyújtott költségvetési törvénytervezet részben egy öröklött költségvetés, ugyanis az előző évek által ránk hagyott súlyos, milliárdos kötelezettségvállalások jelentős mértékben, döntően befolyásolják az új kormány mozgásterét. Ennek ellenére a Fidesz-Magyar Polgári Párt választási programja és a kormányprogram fő elemei és értékei az 1999. évi költségvetésben megjelennek.

A beterjesztett költségvetés biztosítja az egyensúly megtartását, lehetővé teszi az évi 4-5 százalékos gazdasági növekedést és a kormány korábbi vállalásainak megfelelően lehetővé teszi, hogy a jövő év végére jelentősen csökkenjen az infláció. Álláspontom szerint a költségvetés reális, megalapozott és egyben előremutató is.

Örömmel tapasztaltam, hogy a polgári kormányzat nemzetgazdasági súlyának megfelelően kezeli a turizmust, amely - és itt erről ma már a tisztelt Ház előtt szó volt - a legolcsóbb devizakitermelő, és élőmunkaigénye miatt jelentősen javít a foglalkoztatás helyzetén.

A nyár folyamán, a kormányváltást követően a szervezeti, irányítási rendszerben történtek változások. A Gazdasági Minisztériumon belül a turizmus szakterület a hierarchiában előrelépett, és a szakma igényeinek megfelelően az idegenforgalom az Országgyűlésben önálló bizottságot kapott. Most az idegenforgalmat kiemelten támogató kormányzati szándék megjelenik az 1999-es költségvetésben, hiszen a turizmus szempontjából fontos területek hangsúlyozottan előtérbe kerültek.

Az első ilyen, hogy az 1999-es költségvetés a családok költségvetése. Számos intézkedés erősíti a családok helyzetét, ezzel a belföldi turizmust is erősítjük. A költségvetésben kiemelt cél a kis- és középvállalkozások támogatásának növelése, hiszen az idegenforgalom területén döntően ilyen vállalkozások működnek. A múlt héten elfogadott adótörvényekkel és a társadalombiztosítási jogszabályokkal ezen vállalkozások adminisztratív terhei csökkentek, és a társadalombiztosítási járulék általánosan 6 százalékkal csökkent.

A turizmus fejlesztése szempontjából jelentős gát a közbiztonság állapota. A Fidesz vezette kormányzat a közbiztonság javítását, a polgárok védelmét fontos célnak tartja, s erre a költségvetésben többletforrásokat biztosít. A turizmushoz kapcsolódó infrastruktúra fogalmát tágan értelmezve több területen kedvező változásoknak lehetünk tanúi. Gondolok itt a területfejlesztésre és a környezetvédelemre is.

A költségvetés - és ezt fontosnak tartom - eleget tesz annak az elvnek, hogy egyrészt a turizmusból származó költségvetési bevételek képződésük helyére kerüljenek vissza, másrészt a kiemelt idegenforgalmi ágak - amelyekben Magyarország a többi országhoz képest versenyelőnnyel rendelkezik - jelentős mértékű támogatást kapjanak.

E célok érvényesítésében örvendetes, hogy közel 20 százalékkal emelkedik a turisztikai célelőirányzat. Ez az emelkedés az inflációt jelentősen meghaladja. A turisztikai célelőirányzat '99. évi kerete meghaladja a 6 milliárd forintot.

 

 

(14.40)

 

 

Szintén közel 20 százalékkal emelkedik a települési önkormányzatok normatív állami támogatása, amelyet az állam az üdülőhelyi feladatokra ad. E forrásokból komoly önkormányzati turisztikai fejlesztések valósulhatnak meg.

A belföldi turizmus fellendítéséhez fontos az üdülési csekk használatának elterjedése is; ez egyben jó eszköz lehet a szürkegazdaság ellen.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 
Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai