Készült: 2021.01.24.10:56:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 120. felszólalás
Felszólaló Mádi László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:59


Felszólalások:  Előző  120  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Bársony András mondandója bizony tele volt érzelemmel, és olyan címkéket hallhattunk tőle, mint a gondatlanság az árvíz kapcsán, miközben az árvíz a költségvetés beterjesztése után volt, tehát azt számon kérni a költségvetéstől, hogy nincs benne az árvízvédelem, enyhén szólva nem igazán érthető és elfogadható magatartás - különösen azért, mert mint az előző kormányt támogató egyik képviselő azért némi önkritikával kellene megközelítenie ezt a kérdést.

Bizonytalanság, központosítás, felelőtlenség, luxus - ezek voltak a jelzők. Hadd ne minősítsem. Egyetlenegy dolgot hadd mondjak az állam szerepvállalását illetően: az úgynevezett redisztribúció, tehát a központosítás aránya a jövő évben csökken, ezt az adatot szeretném megemlíteni, a statisztikák ugyanis, még akkor is, ha sokfajta módon lehet őket használni, de azért egy kellő támpontot nyújtó momentumok.

A korábbi felszólalásainkban elmondtuk, hogy a család, a közbiztonság, az oktatás és a kis- és középvállalkozások támogatásai a jövő évi költségvetésben kiemelten kezelendő kérdések, olyan kérdések, amelyek a mi értékválasztásunkban, a mi gondolkodásunkban mindenképp előremutatóak és fontosak a jövő szempontjából. Ám én mégis egy másik területről szólnék, amely, azt gondolom, elég sanyarú pozícióban volt az elmúlt ciklus alatt, hiszen nem volt igazából gazdája és nem is volt megfelelő a kezelése, ez pedig a lakáspolitika.

A lakáspolitika kapcsán ugyan mindannyian tudjuk, hogy évente 40 ezer lakás lenne szükséges ahhoz, hogy Magyarországon a lakásállomány minősége, összetétele ne romoljon, ehhez képest az elmúlt évek átlagai sajnálatos módon 20 ezer vagy az alatti számról adnak tanúbizonyságot. Ez évben várhatóan 15 ezer lakás épül csak. Ezért a Fidesz a központi költségvetésben olyan intézkedéscsomagot fogalmazott meg, amelynek részei - az áfa-visszatérítés, ami egyértelműen és kiemelten legális lakásépítés ösztönzését szolgálja, az első lakáshoz jutás illetékkedvezménye és más tételek - kapcsán azt kell hogy lássuk: a jövő évben a mi terveink szerint a lakásépítés a Horn-kormány időszaka után végre-valahára dinamikusan növekedhet. A mi reményeink szerint meghaladja majd a 30 ezret, mintegy 33 ezer lakás építését reméljük az elkövetkező évben.

Milyen módon kívánjuk ezt támogatni? Az 1998-as év 45 milliárdjához képest 1999-ben mintegy 60 milliárd forint van beállítva közvetlenül lakástámogatásra. Ezenkívül önkormányzati hozzájárulás, a fegyveres testületek lakásépítés-finanszírozása és a lakáskötvények kamatának fedezete és az illetékkedvezmény együttesen közel 100 milliárdos nagyságrendű lakásépítés-ösztönző csomagot jelent. Azt gondoljuk, ez egy nagyon lényeges előrelépés az elmúlt időszakhoz képest, és mindenképp a legális lakásépítés nagy mértékű növekedését, ezáltal egy jelentős gazdasági fejlődés megalapozását teszi lehetővé.

Hiszen nagyon jól tudjuk, hogy a lakásépítésnek több olyan oldala van, amely rendkívül fontos a gazdaság szempontjából, rendkívül sok gazdasági tevékenységet generál, tehát a - szaknyelven szólva - multiplikatív, tovagyűrűző hatása más típusú tevékenységekre igen erős, kis túlzással szólva: az egész gazdaságot képes mozgásba hozni a lakásépítés megindulása. Ezenkívül nyilvánvalóan az emberek, a polgárok komfortérzetében és a feketegazdaság visszaszorításában is - amennyiben az új konstrukció fokozottan, csak számlaigénnyel tudja az állami támogatást biztosítani - egyértelműen az adóbevételek növekedéséhez, a gazdasági fejlődés kibontakozásához vezet.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt tehát a közbiztonság, a családok helyzete, a kis- és középvállalkozók és az oktatás támogatásán kívül a lakásépítést is mindenképp központi helyre, méltó helyére akarja állítani, azt tervezi, hogy az elkövetkező években a lakásépítés az eddigi mostoha szerepköréből egy igen preferált, kedvező helyzetbe kerül, ezáltal ez a problematika már a jövő évben is, de a későbbi években is mindenképp kisebb súlyú lesz, ezen a területen is előrébb tudunk lépni.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  120  Következő    Ülésnap adatai