Készült: 2020.02.26.12:39:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 114. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:40


Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Az előző hozzászólással kapcsolatban szeretném elmondani, hogy az európai integrációs ügyek bizottságának mai ülésén, ahol jelen voltam, és ahol Solt Pál beszélt a magyar igazságszolgáltatás helyzetéről az EU-csatlakozás tükrében, ott semmi olyasmi nem hangzott el, amit az előző felszólaló sugallni kívánt, miszerint az ítélőtáblák létrehozásának elhalasztása akadályozná EU-csatlakozásunkat. Ilyet nem is mondhatott a meghallgatott úr, ugyanis az Európai Uniónak ilyen jellegű követelése velünk szemben nincs.

Az igaz, hogy fontos, hogy az EU-csatlakozás a költségvetésben megjelenjék. Szeretném elmondani, hogy az idei költségvetés az első olyan, ahol a Phare hazai finanszírozása részletes bontásban megjelenik a költségvetésben; az eddigiekben nem jelent meg, ez egyébként súlyos zavarokat okozott az Európai Unióval fönnálló kapcsolatainkban.

Ezentúl az Európai Unió kifogásolta a legutóbbi országvéleményben, hogy a csatlakozásnak az előző kormány által elkészített nemzeti programjában nem szerepelt részletes bontásban a program végrehajtásának költségvonzata; ez megjelenik az idei költségvetésben, most először, kijavítva az előző kormány által elkövetett mulasztást.

 

(14.20)

 

Továbbá egyetértek azzal, hogy a költségvetésben is tükröződnie kell az EU-csatlakozás iránti elkötelezettségnek, ez lemérhető abban, hogy míg az előző kormány által elfogadott idei költségvetésben 1,7 milliárd forint, addig a következő évben 6,2 milliárd forint (Közbeszólások az MSZP soraiból.) fordítandó erre a célra, vagyis ötször több, mint az előző évben. Úgy gondolom, ezek alapján megítélhető az előbb feltett kérdés. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból. - Varga Mihály: El kell olvasni a költségvetést!)

 
Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai