Készült: 2020.02.26.11:28:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 110. felszólalás
Felszólaló Dr. Rubovszky György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:40


Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Percekkel ezelőtt hallhattuk, hogy amennyiben a Szabad Demokraták Szövetsége készítette volna el a költségvetést, akkor mit emeltek volna és mit csökkentettek volna. Ezt Bauer képviselő úr mondta.

Nagyon sajnálom, hogy Kovács Kálmán képviselő úr nincs a teremben, de szeretném ezt a megjegyzést Kovács Kálmán felszólalásával összekötni. Ő a költségvetési vitában azt vetette a Fidesz szemére, hogy nem az árvíz idején kell egy méter gátat emelni, hanem korábban kellett volna. Ez, azt hiszem, összecseng a Bauer képviselő úr által mondottakkal, mert talán azt az egyméteres gátat meg kellett volna korábban építeni. (Glattfelder Béla: Így van! - Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiból.) Az árvíz nem az új költségvetés alatt volt. Az árvíz annak a költségvetésnek a végrehajtása idején volt, amit még a szabaddemokraták és főleg Kovács Kálmán, aki akkor államtitkár volt, az ő irányítása alatt készítettek. (Varga Mihály: Így van!)

Tisztelt Országgyűlés! Számtalan ehhez hasonló példát lehet a költségvetési előzményekből kibányászni. Ebből megállapítható az, hogy a jelen költségvetés - különösen az első féléves előkészítési munka hiányosságai miatt - picikét hibádzik. Ezt elismerjük, de azt hiszem, erről a helyről is megígérhetjük, hogy a következő költségvetések, amelyek az előkészítésétől a kidolgozásáig végig a Fidesz vezette kormány feladata lesznek, azok hibátlan költségvetések lesznek. (Moraj az MSZP soraiban.) A következő vitában erre visszatérhetünk. (Közbeszólások az MSZP soraiból.)

Ilyen negatív hatások ellenére, úgy érzem, hogy ez a... (A közbeszólásokra reagálva:) Ha nem engem illet a szó, akkor átadom. Ilyen előzmények ellenére úgy érzem, hogy ez a költségvetés a rövid idő ellenére elérhette azt, hogy ez igenis a családok felemelkedését biztosító költségvetés. Itt hivatkoznék a családi támogatásokra, az oktatással, a kultúrával kapcsolatos többletkiadásokra, azonkívül a kis- és középvállalkozások preferálására, és különösen szeretném kiemelni az igazságszolgáltatással kapcsolatos területet. Az igazságszolgáltatással kapcsolatos területből is kifejezetten a bírósági részterület költségvetéséről szeretnék viszonylag részletesebben beszélni, bár nem annyit, mint szerettem volna az idő előrehaladottsága miatt, de majd mondanivalóm egy részét a részletes vitában fogom kifejteni.

Ha gondosan megnézzük a fejezetek indokolását, abból megállapítható, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács által előterjesztett költségvetési tervezet, illetve a Pénzügyminisztérium által elkészített költségvetési törvényjavaslat szinte fillérre megegyezik egy témakör kivételével, ez az egy témakör pedig az ítélőtáblák 1999. évi működésével kapcsolatos tétel.

Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz választási programjában, majd a kormányprogramban is kiemelte, és nagyon fontos célnak tekinti a jogbiztonság megerősítését, az ítélkezési gyakorlat felgyorsítását és az ítéletek pontos és gyors végrehajtásának megteremtését. Valamennyien tudjuk, hogy az ítélkezések jelentős része az elsőfokú eljárás során befejeződik, mégis a legmostohább helyzetben az elsőfokú bíróságok vannak.

Az ítélőtáblákkal kapcsolatos szavazásnál a Fidesz 1997-ben sem támogatta az ítélőtáblákat, a mostani bevezetésüket pedig minden körülmények között el szeretnénk kerülni. Erre vonatkozott az a kormányzati előterjesztés, amelyről a Ház előtt van a törvénytervezet, illetve az országgyűlési határozat. Az az álláspontunk, hogy minden körülmények között az ítélkezési gyakorlat biztonsága érdekében az elsőfokú bíróságokat kell megerősíteni, és majd ezt követően a fővárosi, megyei bíróságokat, és ha már ez a két fok rendben lesz, akkor kerülhet sor az ítélőtáblákra. Ennek érdekében a most előterjesztett költségvetéshez képest ígérete van az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak arra, hogy a 3 százalékos csökkentést a bírói területen a kormány nem kívánja végrehajtani, e tekintetben módosító javaslatot fogunk előterjeszteni; ugyanakkor a teljesen biztonságos útját is keressük annak a megoldásnak, hogy az előterjesztett költségvetési törvényjavaslattól eltérően további 450 millió forint az elsőfokú bíróságok megerősítésére rendelkezésre álljon.

Ennek az általánosságnak az elmondása utána természetesen az előterjesztett költségvetés elfogadását támogatjuk, és részletekben majd a későbbiek során kifejtem álláspontomat.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai