Készült: 2020.02.24.06:33:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 104. felszólalás
Felszólaló Bauer Tamás (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:00


Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Elnök Úr! Államtitkár Urak! Tisztelt Országgyűlés! Egyetértek a pénzügyminiszter úrral, amikor arról kérdezték a televízióban, hogy a metró miért került ki a költségvetésből, akkor azt mondta, hogy ezt a költségvetést nem a szabaddemokraták állították össze. Igen, tisztelt Országgyűlés, meg is látszik rajta. (Derültség az ellenzéki pártok soraiban. - Varga Mihály: Így van!) Ezt a költségvetést abban a felfogásban állították össze, amit a miniszterelnök úr úgy fogalmazott meg október 11-én a Belügyminisztérium testületeinél, hogy "A polgári koalíció kormánya úgy gondolja, hogy a fegyveres szervezeteknek, államigazgatási és igazgatási szerveknek, valamint a kormánynak a feladata az, hogy összetartsa az országot" - ebben a felfogásban (Közbeszólás: Úgy van!), és abban a felfogásban, amely egy választási kampányt alakított arra, hogy hol lehet a legjobban támadni az akkori kormányt, és ma a költségvetés összeállításakor ennek a kampánynak a fogságában van.

 

 

(13.40)

 

Mi azonban - ha mi csináltuk volna a költségvetést - nem emeltük volna a kétszeresére a Miniszterelnök Hivatal költségvetését, hanem csak annyival emeltük volna, mint a nyugdíjakat: 11 százalékkal. Nem emeltük volna több mint kétszeresére a titkosszolgálatok költségvetését, hanem csak annyival emeltük volna, mint a családi pótlékot: 0 százalékkal. Amíg nincs az agrárszektorban olyan szerkezeti átalakulás, ami hatékony és versenyképes agrárszektort hozna létre, addig nem emeltük volna azzal a 40 százalékkal az agrártámogatásokat, mint a mostani kormány, hanem más csatornákon segítettünk volna a vidéken.

Mi nem emeltük volna 15 milliárd forinttal a magas jövedelműek családi pótlékát és egyéb juttatásait. Mi nem emelnénk másfélszeresére az egyházak támogatását valamennyi adófizető pénzéből. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Így van!) Ezzel szemben mi nem csökkentenénk, hanem növelnénk az infrastruktúra, az útépítés, a közlekedés támogatását, mint erről Kovács Kálmán beszélt; nem csökkentenénk, hanem emelnénk a településfejlesztés, településüzemeltetés támogatását az önkormányzatoknál; nem visszafognánk, hanem emelnénk az igazságszolgáltatás támogatását, hiszen egy jogállamban nem titkosrendőröket, hanem bírákat, ügyészeket kell fizetni.

Mi emelnénk - méghozzá az inflációnál nagyobb mértékben - azt a családi pótlékot, amely minden családot megillet, nemcsak azokat, amelyek jó pozíciót vívtak ki maguknak és van magas adóköteles jövedelmük, és természetesen, tisztelt Országgyűlés, mi a törvényben meghatározott mértékben emelnék a nyugdíjakat. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Így van!)

Tisztelt Országgyűlés! Ez egy egészen más szerkezetű költségvetés lenne, és azért lenne ilyen más szerkezetű költségvetés, mert mi, szabaddemokraták úgy gondoljuk, hogy nem a fegyveres szervezeteknek és az államigazgatásnak kell összetartani az országot, hanem a közlekedésnek, amelynek révén eljutnak az emberek az ország egyik pontjáról a másikra; a helyi társadalmaknak, amelyek működését az önkormányzatok finanszírozzák; az igazságszolgáltatásnak, amely minden polgár számára világossá teszi, hogy megkeresheti és érvényesítheti jogait; valamint annak a szolidaritásnak kell összetartania az országot, amely világossá teszi, hogy a szegények is, a nyugdíjasok is, az idősek is tisztes módon megélhetnek ebben az országban.

Ezért a szabaddemokraták ilyen értelemben egész más költségvetést készítettek volna, és az a több mint százmilliárdos átcsoportosító csomag, amelyről Kuncze Gábor tegnap már beszélt, és amelyet a szabaddemokraták be fognak nyújtani, ezeket ez eltérő prioritásokat fogja megmutatni az Országgyűlésnek is és az ország népének is.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban. - Varga Mihály: Volt rá négy évetek! Volt rá négy évetek, mégsem csináltátok!)

 
Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai