Készült: 2021.07.29.22:54:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

288. ülésnap (2013.06.11.),  88-90. felszólalás
Felszólalás oka Részletes vita lefolytatása
Felszólalás ideje 7:11


Felszólalások:   82-87   88-90   90-98      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. A benyújtott módosító javaslatokról várhatóan következő ülésünkön döntünk.

Tisztelt Országgyűlés! Soron következik a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitája. Rogán Antal, Kovács Ferenc, fideszes és Rétvári Bence KDNP-s képviselők önálló indítványát T/11473. sorszámon, a bizottsági ajánlást pedig T/11473/4. sorszámon megismerhették.

Tisztelt Országgyűlés! A bizottsági ajánlás összesen két módosító javaslatot tartalmaz. Ezekre külön-külön megnyitom a részletes vitát, 6 perces időkeretben.

Először az ajánlás 1. pontjának vitájára kerül sor, amelyet a gazdasági bizottság terjesztett elő. Megkérdezem, hogy kíván-e valaki felszólalni. (Senki sem jelentkezik.) Jelentkezőt nem látok, ezért a módosító javaslat vitáját lezárom.

Most az ajánlás 2. pontjának vitájára kerül sor, amelyet az önkormányzati bizottság terjesztett elő. Megkérdezem, hogy kíván-e valaki felszólalni. Igen, megadom a szót Kovács Ferenc fideszes képviselő úrnak.

KOVÁCS FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Hölgyek! Tisztelt Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a törvénymódosítás gyakorlatilag nagyon szűk területét érinti hazánknak, a világörökségi helyszíneken működő, 22 óra és hajnali 6 óra között nyitva tartó, szeszes italt árusító üzletekre vonatkozik.

A javaslat ötlete az úgynevezett romkocsmákat üzemeltetőktől származik, akik kérték azt, hogy próbáljunk egy olyan megoldást találni, amelyen keresztül nincsenek kiszolgáltatva folyamatosan feljelentéseknek, zaklatásoknak azért, mert a vendégeik hangosan viselkednek az utcán, illetve amikor távoznak, kicsit vidámabban közlekednek az utcán, a közterületeken.

A javaslat lényege az, hogy minden egyes vendég után 20 forint/fő adót fizetnének be az önkormányzatok számlájára. Ennek az adónak a kivetése magának az üzletnek a nagyságától, illetve az üzlet engedélyében szereplő létszámtól függene. Amelyik üzletben nincsen létszám kötve, ott gyakorlatilag 3 négyzetméterenként lenne egy fő felszámítva, ahol pedig egyértelmű a vállalkozási engedélyben meghatározott vendéglétszám köre, ott pedig ez lenne a döntő tényező. Úgy gondolom, hogy ezzel azért végérvényesen nem tudjuk megoldani azokat a problémákat, amelyeket az ott lakók érdekében mindenképpen az önkormányzatoknak felelősséggel kell kezelniük, azonban egy kis eszköz, egy kisebb lehetőség is segít az önkormányzatoknak abban, hogy orvosolni tudják a felmerülő problémákat.

S miért pont a világörökségi helyszínek jöttek elő? Közismert tény, hogy Magyarországon jó pár világörökségi helyszín van, és ezek közül, gondolom, nem Aggteleket, nem Pannonhalmát és nem a Hortobágyot érinti ez a törvénymódosítás, hanem elsősorban a budapesti belvárost, ezen belül a VII., V. kerület és a budai Vár területén működő vendéglátóegységeket.

Több anomália is felmerült természetesen, mert vannak olyan problémakörök, amelyek a dohányzók védelmében hozott törvényeink miatt adódnak, ugyanis a dohányzásra a vendéglátóhelyek elé kivonuló vendégek egy közepes hangnemű beszélgetéssel is zavarhatják az ott lakó, esetleg éjjeli álmukat töltő lakók nyugalmát. Tehát ezt a törvénykezést még tovább kell majd gondolnunk, mert mindenképpen oda kell figyelnünk arra, hogy van egy lakókörnyezet - és itt egy kiemelt lakókörnyezet -, amelyben amellett, hogy vannak turisztikai látványosságok, vendéglátó-ipari üzletek, azért ott egy lakóközösség életterét is biztosítani kell, az ő nyugodt éjszakájukat is biztosítani kell, és a pihenéshez való alapvető emberi jogukat is biztosítania kell részben a törvényeknek, részben a hatóságoknak, részben pedig az önkormányzatoknak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a módosító javaslat nem kezeli véglegesen ezt a témakört. Úgy gondolom, hogy át kell tekintenünk majd teljeskörűen az egész területet, amely részben a vendéglátóegység működését érinti, és az éjszaka működő vendéglátóegységeket különösképpen érinti, ugyanis ez a problémakör fel fog merülni akár Balatonon a szállodasorokon, vagy olyan helyeken is, ahol lakókörnyezet közelében nagy éjszakai mulatóhelyek működnek, többségükben idényjelleggel. És az egy teljesen külön kör, amit az előbb említettem, azoknak a vendéglátóegységeknek a köre, amelyek nem tudják megoldani saját kerthelyiségekben a dohányzás lehetőségét a dohányzó vendégeik számára, tehát nincs erre helyiségük, ezért kénytelenek a vendégek kimenni a közterületre, és ott kicsit hangosabban viselkednek.

Úgyhogy úgy gondolom, hogy ez a törvénymódosítás egy lépés lesz ahhoz, ami alapján elindulhatunk egy komplex áttekintésére ennek a szakmai területnek.

Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

(13.30)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Mivel több felszólaló nem jelentkezett, a módosító javaslat vitáját és a részletes vita egészét lezárom.

Megkérdezem Kovács Ferenc előterjesztő képviselő urat, hogy az előbb elhangzott felszólalását tekintsük-e az előterjesztő zárszavának, vagy pedig újra kíván élni a felszólalás lehetőségével. (Kovács Ferenc: Zárszónak tekintsük.) Köszönöm szépen.

Tisztelt Országgyűlés! A benyújtott módosító javaslatokról várhatóan következő ülésünkön döntünk.

Tisztelt Országgyűlés! Soron következik a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslat részletes vitája. A törvényjavaslatot T/11474. számon, a bizottsági ajánlást pedig T/11474/5. számon megismerhették.

Tisztelt Országgyűlés! Indítványozom, hogy a részletes vitában a benyújtott módosító javaslatokat két szakaszban tárgyalja meg az Országgyűlés. Felkérem jegyző urat, hogy ismertesse az egyes vitaszakaszokat.
Felszólalások:   82-87   88-90   90-98      Ülésnap adatai