Készült: 2020.08.14.19:55:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

147. ülésnap (2000.06.13.), 165. felszólalás
Felszólaló Bernáth Ildikó (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:56


Felszólalások:  Előző  165  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Valamennyien jól emlékszünk a kilencvenes évek második felének legnagyobb belpolitikai botrányát kiváltó és a közvéleményt a folyamatban lévő bírósági eljárás miatt még napjainkban is foglalkoztató Tocsik-ügyre. Az ominózus ügy zavaros politikai és pénzügyi vonzatain túl jelentős mértékben járult hozzá a közvélemény felháborodásához, hogy a megfelelő szervezettel rendelkező ÁPV Rt. és az önkormányzatok közé indokolatlan és érthetetlen módon ékelődtek be olyan közvetítők, akik a végzett munka mennyiségéhez és nehézségéhez képest túlzott mértékű díjazásban részesültek.

Mára eljött az idő, hogy a polgári kormányzat rendezze végre a gázközművagyon privatizációja során a Horn-kormány által elkövetett jogtalanságokat, amit egyébként az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság is megállapított. A polgári kormány határozott és jogszerű lépések sorozatát tette annak érdekében, hogy az önkormányzatok minél hamarabb juthassanak hozzá az őket megillető kártalanításhoz. A kormány biztosította a pénzügyi hátteret, elkészültek a szükséges gazdasági és pénzügyi felmérések, a szaktárca pedig hozzálátott a rendezésre hivatott törvényjavaslat előkészítéséhez. Látható volt tehát, hogy az elmúlt ciklus gyakorlatával szemben minden szándék és esély megvan a mihamarabbi rendezéshez.

Éppen emiatt tapasztalhattuk döbbenten valamennyien, hogy a Tocsik-ügy szereplőihez hasonló irányultságú politikusok tűnnek fel újra az önkormányzati gázközművagyon kérdésének rendezése során, újra ismerős nevű ügyvédi iroda a közvetítő, amely természetesen szintén sikerdíj fejében hajlandó munkát végezni. Furcsának tartom, hogy miközben számtalan jogi és nem jogi lehetőség áll az önkormányzatok számára annak érdekében, hogy jelezzék a kormány vagy a kormány nevében eljáró szaktárca felé a kérdéssel kapcsolatos felvetéseiket vagy igényeiket, egyes, érdekképviseleti köntös mögé bújó politikusok újra közvetítés címén próbálnak akadályokat emelni a kérdés rendezése elé. Félő, hogy éppen a legérintettebbek, a gázközműveket sokszor saját erővel kiépítő és a kártalanításra leginkább váró kistelepülések és vidéki városok fognak a legrosszabbul járni az időhúzás miatt.

Tisztelt Államtitkár Úr! Alkalmas-e ön szerint a kormányzat arra, hogy a jogszabályoknak megfelelően mihamarabb rendezze az önkormányzati gázközművagyon kérdéskörét? Mikorra várhatjuk a vonatkozó törvényjavaslat benyújtását, és lát-e lehetőséget arra, hogy a vidéki települések minél előbb hozzájuthassanak jogos járandóságukhoz?

Tisztelt Államtitkár Úr! Várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  165  Következő    Ülésnap adatai