Készült: 2020.08.05.13:04:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

142. ülésnap (2000.05.23.), 173-177. felszólalás
Felszólaló Bernáth Ildikó (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:27


Felszólalások:  Előző  173 - 177  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Amint arról a helyi és az országos sajtóból is értesülhettünk, a holland királyi haderő 43. gépesített dandárja ez év március 17-e és április 8-a között éleslövészettel egybekötött kiképzési gyakorlata során olyan mértékű környezeti károkat okozott, amelyre korábban még nem volt példa. Gyulafirátót és az érintett többi település sokat tapasztalt polgárai vandál módon letaposott fenyvest, feldúlt kerteket, megrongált utakat találtak a hadgyakorlat után. Erről - mint a térség országgyűlési képviselője - személyesen is meggyőződtem, amikor végigjártam a helyszínt, és elbeszélgettem a helybéliekkel. A 100 milliós kár belátható időn belüli megtérüléséről azonban még nincsenek megnyugtató és biztos információk.

Annak kivizsgálása, hogy a hadgyakorlat előtt a honvédségi térképen gondosan berajzolt útvonalat miért hagyták teljesen figyelmen kívül a holland harckocsik, csak részben adhatna magyarázatot a történtekre. Annak érdekében azonban, hogy a hasonló nemkívánatos események elkerülhetők legyenek, érdemes minderről tágabb összefüggésben is gondolkodni.

Az előző parlamenti ciklusban, 1997 áprilisában az akkori Országgyűlés hozta meg a hazai gyakorló- és lőterek külföldiek által térítés ellenében történő igénybevételéről szóló határozatot, amely egyebek mellett arról is rendelkezett, hogy az egyes gyakorlatokból származó, kiadásokkal csökkentett bevétel mindössze 6 százalékát kaphatják meg az érintett önkormányzatok, további 5 százalékát pedig környezetvédelmi célokra kell fordítani. Ez ténylegesen nem jelent többet egy-egy településnek, mint esetenként néhány tízezer, maximum pár százezer forintot. Ha ezt összevetjük a jelenlegi károk mértékével, de ha csak a normál menetben lezajló hadgyakorlatok által a településeknek okozott kisebb károkkal és egyéb kellemetlenségekkel is, akkor felmerül a kérdés: arányban áll-e a gyakorló- és lőterek bérbeadásából származó haszon az általa okozott károkkal?

 

 

(14.30)

 

Ez a határozat rendelkezik arról is, hogy a külföldiekkel kötött megállapodásokban ki kell kötni a külföldi résztvevők teljes kártérítési felelősségét az általuk okozott károkért, de azt csak remélni lehet, hogy ez minden esetben, így a holland dandár esetében is megtörtént. Mint ahogyan abban is csak reménykedni lehet, hogy a károk pontos és gyors felmérését követően a lehető legrövidebb időn belül sor kerül a teljes körű kártérítésre.

Tisztelt Miniszter Úr! Valamennyien tisztában vagyunk azzal, hogy a NATO-tagsággal a nyilvánvaló előnyök mellett kötelezettségeink is keletkeztek. A Gyulafirátóton és környékén történteknek azonban semmi köze nincs ezekhez, hiszen a hadgyakorlatra kizárólag kétoldalú üzleti megállapodás következtében került sor. Mégis az érintett települések lakóinak egyébként teljesen jogos felháborodása a szövetséges tagállamok hadseregeivel szembeni ellenérzéseket kelthet, amit minden lehetséges módon meg kell előzni. Ennek érdekében is tartom különösen fontosnak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) a mielőbbi kártérítést, a hasonló esetek elkerülése érdekében pedig a vonatkozó jogszabályok és az azok alapján megkötött...

 

ELNÖK: A rendelkezésre álló idő eltelt. Kérem, fejezze be.

 

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): ...megállapodások áttekintését. Tisztelt miniszter úr...

 

ELNÖK: Kérem szépen, fejezze be!

 

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): ...várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  173 - 177  Következő    Ülésnap adatai