Készült: 2019.11.17.01:40:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap (2009.11.23.), 142. felszólalás
Felszólaló Korózs Lajos (MSZP)
Beosztás szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KORÓZS LAJOS szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. A végével kezdem. Kedves Képviselő Úr! A tárcánál több munkatárs is dolgozik ezen a programon, és kiemelt feladatuknak tekintik, az OKM-mel közösen együttműködve megteremtjük a szükséges feltételeket. Valóban úgy van, ahogy a képviselő úr mondja. Reményeim szerint 8-10 ezer olyan fiatal szerez a jövőben szakmát, akiknek egy része eleddig kihullott az oktatási rendszerből.

A közoktatási törvény nyári módosításakor - ha emlékszik rá, képviselő úr, ez a 27. § (4) bekezdésével bővült az indítvány kapcsán, ahol is a szakiskolai nevelés és oktatás kizárólag szakképzési évfolyamokon is megszerezhető -, ezzel megteremtettük a törvényi alapját annak, hogy azok a fiatalok, akik nem kívánnak az általános műveltséget megszilárdító 9-10. évfolyamon továbbtanulni, közvetlenül az általános iskola befejezését követően megkezdhessék választott szakmájuk tanulását.

Október 7-én az OKM-mel közösen közleményt adtunk ki, amelyben tájékoztattuk az érdeklődőket az alternatív szakképzési forma főbb paramétereiről. A közlemény tartalmazza, hogy az iskolák az alternatív szakképzés vonatkozásában a felvételi eljárás folyamatában is megváltoztathatják beiskolázási tervüket.

Októberben megjelent a 24/2009. (X. 30.) SZMM-rendelet az OKJ módosításáról. Az új képzési formában oktatható szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek kiadása decemberben várható. Mindezek alapján az intézményeknek, illetve a fenntartóiknak elegendő idő fog rendelkezésre állni a helyi tantervek elkészítéséhez, valamint a pedagógiai program módosításához.

Abban bízom, hogy egyre több fiatal fog szakmát szerezni itt az új képzési forma keretében, és tisztelettel jelentem, új többletforrásokra nincs is igény ehhez. Tehát még egy pluszpontot szerezhetünk az intézkedéseinkhez.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai