Készült: 2020.09.20.02:39:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

233. ülésnap (2005.06.06.), 87. felszólalás
Felszólaló Herbály Imre (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  87  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HERBÁLY IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Magyarország uniós tagságának első évében a gabonaintervenciós szabályozást csak nagy nehézség árán tudtuk végrehajtani. Tekintettel arra, hogy nálunk a gabonaágazat helyzete rendkívül fontos a mezőgazdaság szempontjából, ezért ehhez a témakörhöz kapcsolódóan kérdezem a miniszter úrtól a következő kérdéseket.

Jelenleg hol tart az intervenciós felvásárlás végrehajtása Magyarországon? A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a 2004. évi termésből eddig mekkora mennyiséget vásárolt fel, és mennyit kell még az intervenció lezárásáig felvásárolnia? Hogyan látja a minisztérium: abban az esetben, ha a felvásárlás a jelenlegi ütemben folyik, sikerül-e az Unió által megadott határidőig úgy befejezni az intervenciót, hogy Magyarországon a teljes felajánlott mennyiséget fel tudják vásárolni?

Ehhez kapcsolódóan érdeklődöm a gabonaraktárak kérdéséről. Arra való tekintettel, hogy néhány héten belül elkezdődik Magyarországon a kalászosok aratása, lesz-e elegendő raktárkapacitás a 2005. évi termés felvásárlására és raktározására? Mi lesz ennek az uniós tulajdonban lévő, Magyarországon beraktározott igen jelentős intervenciós készletnek a sorsa? Milyen gabonapiaci helyzet várható 2005-ben? A prognózisok szerint mekkora lesz a termés, és aratás idején milyen lesz az ár? A november elején induló intervenciós felvásárlással meg lehet-e védeni a magyar gabonapiacot?

Tisztelettel érdeklődöm a miniszter úrtól a fenti kérdésekről. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  87  Következő    Ülésnap adatai