Készült: 2019.11.12.14:31:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

76. ülésnap (2019.06.20.), 96. felszólalás
Felszólaló Banai Péter Benő
Beosztás Pénzügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:59


Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BANAI PÉTER BENŐ pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Öt pontban nagyon röviden reagálnék Harangozó képviselő úr fölvetésére. Először is közösen látjuk, és örülök, hogy képviselő úr felidézte, hogy egy átlagos 50 százalékos béremelés valósult meg, és a képviselő úr úgy fogalmazott, hogy a piaci bérek is jelentősen emelkedtek, ezért egy jelentős elszívó hatás érvényesül. Ezt azért tartom fontosnak, mert ellenzéki padsorokból, baloldalról sokszor elhangzott az, hogy bérválság van ma Magyarországon. Itt érzek némi ellentmondást a tekintetben, hogy bérválság van, vagy pedig emelkednek a versenyszférában is a bérek, és a közszférában végrehajtott béremelések sokszor nem biztosítanak előnyt a versenyszférához képest.

A második pontban azért azt rögzíteném, hogy a képviselő úr által említett fizetésekhez képest a végrehajtói állományban, ha jól idézem képviselő urat, azért nem 130 és 150 ezer forintos fizetések a jellemzőek. Hadd mondjak két példát. Egy ötéves szolgálati viszonnyal rendelkező, érettségizett járőr vezetőnek 2019-ben 315 ezer forint a fizetése, ez nettó 210 ezer forint. Egy középfokú végzettségű tiszthelyettesnek 15 éves szolgálati viszonnyal 330 ezer forint a bruttó fizetése, ez 220 ezer forint nettó fizetésnek felel meg. Abban az esetben, ha nekik nincsen gyermekük. Ha gyermekük van, akkor értelemszerűen családi kedvezménnyel bővülve ez a nettó jövedelem nagyobb. Tehát nem 130-150 ezer forintos bérekről beszélhetünk, átlagos szinteken sem, hanem 200 ezer forint fölötti fizetésről abban az esetben, ha az érintetteknek nincsen gyermeke.

A harmadik dolog, amit szeretnék elmondani, az, hogy a képviselő úr arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2020-as költségvetésben a béremeléseknek a Belügyminisztérium fejezetében nincsen fedezete. Azt kell elmondjam, hogy „ágazati életpályák, bérintézkedések” néven egy gyűjtő előirányzat szerepel a Pénzügyminisztérium fejezetében, 152 milliárd forintos összeggel, amelyből a közszférában foglalkoztatottak, minden költségvetési szervnél foglalkoztatottak számára valósulhat meg béremelés. Ennek a konkrét felosztásáról a kormány nem döntött, ez széles rétegeket érinthet, de megvan az az elvi keret, amelyből a kormány döntése esetén az említett területeken is további béremelés valósulhat meg.

A negyedik dolog, amit megemlítenék, az túlmutat a rendvédelmi szervek foglalkoztatottjainak béremelésén. A képviselő úr említette azt, hogy mennyibe kerülnek az albérleti árak. Azért arra is felhívom a figyelmet, hogy értelemszerűen a rendvédelmi, honvédelmi dolgozók, minden közszférában dolgozó, minden magyar lakos számára nyitottak azok a lehetőségek, amelyek az otthonteremtéshez vagy a gyermekvállaláshoz kapcsolódnak.

(16.30)

Tehát ha Szabolcsból egy járőr Budapestre költözik, lakhatási problémája van, és úgy dönt, hogy új lakást szeretne vásárolni, új házat szeretne építtetni, akkor a családi otthonteremtési kedvezmény részére is elérhető, illetőleg ha a gyermekvállalás mellett dönt, akkor például a babaváró támogatás is segíthet a lakhatási problémák megoldásán.

Az utolsó pont, amit meg kell említenem, hogy az a javaslat, amit a képviselő úr hivatkozott a média támogatásának a csökkentése tekintetében, egy szimpla módosító javaslat formájában már csak jogi szempontból sem támogatható, hiszen egy külön kétharmados törvény szabja meg azt, hogy a közszolgálati média támogatására a kormánynak milyen összeget kell tervezni a költségvetésitörvény-javaslatban, vagyis biztos, hogy az egyes, képviselő úr által megfogalmazott javaslatok pénzügyi fedezetét jogszabályszerűen máshol kell keresni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai