Készült: 2021.04.16.03:44:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

95. ülésnap (2007.10.08.), 336. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:53


Felszólalások:  Előző  336  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Felszólalásommal az 1945. évi október 7-én megtartott budapesti választásokról kívánok megemlékezni.

Valóban, az akkori országos választásokat megelőző budapesti események kimenetele kulcsfontosságú volt. A Kisgazdapárt a Parasztpárttal és a polgári demokratákkal együtt megszerezte a voksok közel 60 százalékát. Az 1945. október 7-i budapesti kisgazda választási győzelem annyira meglepte a kommunistákat, hogy Rákosi Mátyásék a Szövetséges Ellenőrző Bizottság vezetőjével, Vorosilov marsallal közös listát javasoltak az elkövetkező országos választásokra. Ez azonban a kisgazdák ellenzésére, valamint a brit és amerikai misszió tiltakozása nyomán meghiúsult.

(22.30)

Ilyen előzmények után a választás folyamatában a szovjet hadsereg jelenléte alig volt érzékelhető. Ekkor még volt bizakodás a magyar demokrácia jövőjében. Később, másfél esztendő múlva szegte meg a Szovjetunió a jaltai deklarációt, amely akkor garantálta volt az emberi jogokat és a demokratikus választásokat. Igen, a budapesti választás, egy hónappal az országos választások előtt, fontos nyitány volt. November 4-én, a nemzetgyűlési választások másnapján a Független Kisgazdapárt fölényes győzelmét a világsajtó megjegyezte. A New York Times Amerikában úgy kommentálta, hogy Magyarországon a demokrácia fellegvára épül. A megszálló szovjet csapatok jelenléte ellenére a polgári demokratikus pártok szerezték meg a szavazatok többségét. A kommunisták látványos vereséget szenvedtek, a szavazatoknak csupán 17 százalékát kapták meg.

A Független Kisgazdapárt a budapesti választásokon megszerezte a szavazatok 51 százalékát októberben, azután 57 százalékát novemberben. Ezeken a választásokon a győzelemben döntő szerepe volt Varga Bélának, a Független Kisgazdapárt alelnökének. A budapesti elnöki tisztet is betöltő Varga Béla olyan sikeresen fogta össze a polgári és a nemzeti erőket, hogy olyan eredmény született, amiről itt beszámolok. A jó eredményhez az is hozzájárult, hogy olyan munkás többségű kerületekben is elsöprő polgári győzelem született, mint Budapest XIII. kerületében, Angyalföldön.

Engedjék meg, hogy felidézzem néhány személyes emlékemet erről. A budapesti XIII. kerületi Független Kisgazda- és Polgári Párt elnökeként és képviselőjeként úgy az önkormányzatban, mint a parlamentben, most, hat évtized távlatából jelenthetem, hogy a magyar nép igenis rátermett a demokratikus kormányzásra, a polgári összefogásra és az eredményes, versenyszellemű gazdaságpolitikára.

Tisztelt Ház! Szeretném hinni, hogy az elkövetkezendő magyar generációkkal ilyen érzülettel emlékezünk 1945. október 7-ére, az akkori történelemformáló napra.

Köszönöm a meghallgatást.
Felszólalások:  Előző  336  Következő    Ülésnap adatai