Készült: 2021.04.11.19:56:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

342. ülésnap (2014.02.13.), 296. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  296  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Az év folyamán a tárcákhoz az önkormányzatok jelzik fejlesztési igényeiket, így a Belügyminisztériumnak, a Miniszterelnökségnek, a Fejlesztési Minisztériumnak, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. Több önkormányzat keresi meg a kormányt, illetve a szaktárcákat a tekintetben, hogy milyen fejlesztési célkitűzéseik vannak, illetve hogy milyen működési nehézségekkel küzdenek. A kormány év végén összegyűjti azokat a forrásokat, amelyek más előirányzatokon megmaradnak, és ebből a forrásból részesít önkormányzatokat alapvetően fejlesztési támogatásban. Ennek tehát ez a pénzügyi háttere.

A jogi hátterét pedig az államháztartási törvény 33. § (1) bekezdése adja, ami följogosítja arra a kormányt, hogy ilyen támogatást bármely önkormányzatnak megítéljen, legyen az - még egyszer mondom - akár fejlesztési, akár működési. Az 1967/2013. (XII. 17.) kormányrendelet is ezt teszi, ezzel a jogával él a kormány, tehát a kormány döntött ezekről a támogatásokról. Természetesen ezekről az önkormányzatokat nem kellett értesíteni, hiszen ez egy nem előre eltervezett forrás, ez egy pénzmaradvány, amelyről a végén, év végén vagy egy adott szaktárca, egy miniszter vagy pedig a kormány dönt.

A politikai célzatú vádjait, hogy esetleg kormánypárti önkormányzatok kapták alapvetően ezt a támogatást, én visszautasítom, mondok önnek három példát erre. Egy: az önkormányzatok több mint 1200 milliárdos konszolidációja teljesen politikamentesen minden önkormányzatot érintett. Ugyanúgy érinteni fogja az adósságkonszolidációban részt nem vett önkormányzatokat, ebből 1176 van az országban, ők 50 milliárdot fognak kapni; a konszolidációból egyébként 2000 önkormányzat részesült. És az az 1900 önkormányzat, amely az elmúlt évben szintén több mint 30 milliárd működési támogatásban részesült, normatív és alanyi jogon kapta. Én úgy gondolom, hogy a kormány jogszerűen és törvényszerűen döntött akkor, amikor meghozta ezen döntését.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  296  Következő    Ülésnap adatai