Készült: 2021.04.16.03:36:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

337. ülésnap (2013.12.16.), 64. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:13


Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Javaslom, előbb tisztázzuk, mi is az a szervezet, tehát az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa, amely lényegében egy nemzetközi önkormányzati érdekszövetség, egy érdekképviselet, és ezt a feladatát látja el.

Ez a szervezet tízévente készít jelentést az országokról, amelyek tagjai; Magyarországról utoljára 2002-ben készített. Ez a jelentés 2002-től 2012-ig kellett volna hogy szóljon, tehát tíz év önkormányzati munkájáról kellett volna hogy szóljon. Két ember végezte valóban, két raportőr. Három napot töltöttek Magyarországon, három nap alatt gyűjtötték az információt az elmúlt tíz évről. A Belügyminisztériumban mint az önkormányzatokért felelős minisztériumban 40 percet töltöttek. Azt kell hogy megállapítsam, hogy egyetlen olyan információ sem került be a jelentésbe, amit mi például a Belügyminisztériumban mondtunk, de ezt egyébként más minisztériumok, sőt állami szervek is elmondták, hogy ugyanígy jártak, akik elmondták véleményüket.

A Belügyminisztériumban, ahogy jeleztem, rövid időt töltöttek, és csak egy évről, az önkormányzati törvény elfogadásáról, 2011-ről volt szó. Ez a jelentés nem foglalkozott a tíz évvel, nem foglalkozott például azzal, hogy hogyan lehet az, hogy a magyar önkormányzatok 2005 óta eladósodtak, az eladósodás mértéke rövid idő alatt, öt év alatt négyszeresére növekedett. (Dr. Józsa István: A Fidesz kiadta, hogy vegyenek föl kölcsönt.) Nem foglalkozott a finanszírozási kérdésekkel, hogy hogyan kerülhetett a magyar önkormányzati rendszer a szocialisták nyolc éve alatt a működésképtelenség állapotába, és azzal sem foglalkozott, hogy a nyolc év szocialista kormányzás alatt egyébként hogyan csökkent le az önkormányzatok vagyona. A lényeg az volt, hogy az önök ideje alatt az önkormányzati rendszer kérdéseivel abszolút nem foglalkoztak a raportőrök.

Azt is mondhatom, hogy egy eléggé célirányos és politikai célzatú jelentést készítettek el, amely azonban megbukott három dolog miatt. Az első, hogy amikor 2013 júliusában a jelentését a két raportőr beterjesztette a monitoringbizottságnak, bizony ezt a jelentést vissza kellett vonni, mert tele volt valótlanságokkal.

A másik nagyon érdekes dolog, hogy már az új jelentést a delegált MSZP-s képviselő, aki egyébként ott volt ezen a kongresszuson, ő maga sem szavazta meg, mert nem tartotta azt korrektnek.

A harmadik, amivel bizonyítani szeretném, hogy ez a jelentés inkorrekt és csak arra szolgál, hogy Magyarországot próbálja lejáratni, hogy két tárgyi tévedése is van a jelentésnek. Az egyik például, amikor azt állítja, hogy a 2 ezer lakosnál kisebb településeken a feladatot állami adminisztrációs személyzettel láttatja el az önkormányzat, az olyan súlyos tévedése a jelentésnek, ami egyszerűen elfogadhatatlan. Vagy a másik, amit éppen ön sorolt föl, hogy azt állítják ebben a jelentésben, hogy az önkormányzatoknak nincs bírósági védelme a tevékenységük során. Szeretném éppen elmondani, hogy az alaptörvény XXVIII. cikk (7) bekezdése mondja ki, hogy bíróságnál lehet jogorvoslattal élni, vagy például a magyar önkormányzati törvény 5. §-a is egyértelműen kimondja, hogy alkotmánybírósági védelemben részesül az önkormányzati feladat ellátása. (Az elnök csenget.)

Tisztelt Képviselő Úr! Azt tudom mondani, ha megérkezik az ajánlás, mindenre válaszolni fog a magyar kormány, de abban a szellemben, ahogy én ezt elmondtam.

Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)
Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai