Készült: 2021.04.16.00:48:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

334. ülésnap (2013.12.09.), 148. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Ha jól értem, egy újabb támadása a Magyar Szocialista Pártnak a rezsicsökkentés ellen. (Derültség az MSZP és az MSZP mögött helyet foglaló függetlenek soraiban. - Gőgös Zoltán: Nem jól érted!) Nem jól. (Gőgös Zoltán: Ha a hülyeség fájna... - Az elnök csenget.) Pedig semmi másról nincs szó, mindössze erről. Arról van szó, hogy a magyar kormány, a magyar parlament valóban a kéményseprődíj rezsióradíját 4 ezer forintról 2 ezer forintra csökkentette, és ezáltal a lakosságnak lényegesen kevesebbet kell fizetni a kéményseprés díjaként.

Ami pedig a cégek ebből adódó megszűnését vagy a szolgáltatás el nem látását illeti, megnyugtatom képviselő urat, hogy ilyen probléma az országban nem lesz.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság előzetes tájékozódása szerint 2013. december 31-én 32 kéményseprő-ipari szolgáltatási szerződés jár le. Ez több mint száz települést fog érinteni. Ez a magyar önkormányzatoknak alig több mint 3 százalékát jelenti.

De egyébként a kéményseprésről szóló törvény teljesen egyértelműen kimondja azt, hogy a közszolgáltatás biztosítása kinek a feladata és kinek a felelőssége: a megye egész területén a megyeszékhelyi, megyei jogú város önkormányzata, Pest megye közigazgatási területén Érd megyei jogú város önkormányzata, a fővárosban pedig a Fővárosi Önkormányzat felel azért, hogy ez a szolgáltatás megszervezésre kerüljön, és minden háztartásba eljusson.

De történt egy változás, amire éppen a parlament ma tesz pontot, mégpedig egy törvénynek, az egyes közszolgáltatások ellátásáról szóló törvénynek a zárószavazása, ami végleges megoldást jelent ebben a kérdésben. De erre érdemében a viszonválaszban szeretnék kitérni.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai