Készült: 2021.04.16.00:46:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

326. ülésnap (2013.11.19.), 4. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:13


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Mindannyian tudjuk, hogy a gyors foglalkoztatásnöveléshez a kormányváltáskor sem a belső, sem pedig a külső feltételek nem voltak adottak. Egy súlyosan eladósodott országot vettünk át az Európai Unió legalacsonyabb foglalkoztatásával, ahol a segélyekből élés stratégiája alakult ki a munkavégzés helyett. Ez egy olyan helyzet volt, amit csak fokozatosan lehet megváltoztatni, és ahol a kínálati oldali intézkedések a munkaerő-piaci kötődés kialakulását és erősítését célozták. Ennek egyik eszköze a közfoglalkoztatás, ami átmeneti, mégis komoly szerepet játszik a foglalkoztatás elősegítésében azáltal, hogy ellene hat a tartós munkanélküliség kialakulásának, és megőrzi a hátrányos helyzetű térségben élők foglalkoztatottságát.

Tehát a közfoglalkoztatás nem cél, hanem eszköz, elsősorban azokban a térségekben, ahol a versenyszféra évtizedek óta nincs jelen. Éppen ezért a kormány nem a közfoglalkoztatást, hanem a munkahelyteremtést helyezi a középpontba a foglalkoztatáspolitikai célok teljesítésével.

A közfoglalkoztatás tehát nem szociálpolitikai, hanem foglalkoztatáspolitikai eszköz, amely az elmúlt évtizedekben alapvetően szezonális munkalehetőséget biztosított a tavasztól őszig tartó időszakban. 2013-14 fordulója lesz az első olyan év, amikor a költségvetés javuló helyzete megengedi, hogy téli időszakban is lesz lehetőség munkavégzésre és képzésre. Teljes félreértés az, hogy a közfoglalkoztatás helyettesíti a munkahelyteremtést. A kettő egymás mellett hat a foglalkoztatás alakulására.

Tisztelt Képviselő Asszony! Ön kettő közfoglalkoztatottat idézett itt a parlamentben a 289 ezerből. Ha megengedi, én is elmondanám névvel és településsel hús-vér polgármesterek véleményét.

Például nemrég jártam Tiszakesziben, a választókörzetemben, közel 3000 lakosú településen, ahol a roma lakosság aránya jelentős. A polgármester örömmel mesélte, hogy az új közfoglalkoztatási rendszer azt jelenti, hogy a romák tömegével jelentkeznek munkára, és szó szerint könyörögnek neki, hogy hadd férjenek be a közfoglalkoztatás rendszerébe. Tiszakeszi polgármesterét, mivel ön is neveket mondott, Sipos Imrének hívják, menjen el, kérdezze meg, hogy ez igaz-e.

A másik egy jobb helyzetben lévő település, Bükkszentkereszt. Szintén a minap jártam ott. Ott Jámbor Flórián polgármester arról mesélt, hogy hála a közfoglalkoztatásnak, teljes egészében megszüntették a településen a munkanélküliséget, mi több, még több munkát tudna adni, mint amennyi munkanélküli van a településen.

(9.10)

Egyre több olyan településen járok, tisztelt képviselő asszony, ahol örömmel beszélnek a közfoglalkoztatásról, ahol komoly eredményeket, értékeket tudnak fölmutatni, ahol visszahoznak régi ipari, kézműves szolgáltatásokat, és az emberek újra megtanulnak dolgozni. És arról beszélnek, hogy remélik, a 2014-es évben sokkal nagyobb lehetőséget, forrást kapnak mind a foglalkoztatásra, mind pedig a dologi eszközökre, mert ezzel együtt a település értékeit is tudnák növelni.

Az ön által elmondott példák, azt gondolom, kiragadottak, szélsőségesek, nem általános jellegűek. Engedjen meg összességében egy tanulságos példát, ami a magyarországi munkaerőhelyzetre igaz. A 2002-es kormányváltás utáni időszakban, ugye, a mostaninál sokkal jobbak voltak a külső világgazdasági körülmények, sokkal kedvezőbbek voltak a feltételek, ennek ellenére a 2002-es kormányváltás utáni időszak 41 hónapja alatt 80 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma; miközben a 2010-es kormányváltás után 41 hónappal 235 ezer emberrel többnek van munkája, és 50 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. Ugye, nem kell bemutatnom, hogy a külgazdasági körülményeknek micsoda rosszabbodása történt meg 2010-ig. Kérem, hogy értse meg az új foglalkoztatási rendszert, és ne bírálja azt.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai