Készült: 2020.12.06.01:46:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2009.06.15.), 144. felszólalás
Felszólaló Jauernik István (MSZP)
Beosztás önkormányzati minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JAUERNIK ISTVÁN önkormányzati minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Köszönöm. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A miniszter úr és magam személy szerint is elfogadhatatlannak tartom azt, hogy Magyarországon az önkormányzatok fölött nincs törvényességi ellenőrzés. Demokratikus jogállamban ez egy elfogadhatatlan és tarthatatlan állapot, Európában nincs ilyen. Az Alkotmánybíróság az Országgyűlés alkotmánysértő mulasztását állapította meg, így a problémát csak az Országgyűlés döntése után tudja megoldani a kormány.

Az Országgyűlésnek kétharmados döntést kellene hozni ebben a kérdésben, addig a kormány nem tud kezdeményezően föllépni. A kormány elkötelezett a törvényességi ellenőrzés helyreállításában. A kormány kész minden olyan kompromisszumos megoldást elfogadni és támogatni, beleértve a fővárosi, megyei illetékességre vonatkozó törvényességi ellenőrzést is, minden olyan megoldásra készek vagyunk, ami nem jár a költségek, a hivatali létszám, a vezetői arányok jelentős növekedésével. A kormány korábban is több kompromisszumos javaslatot tett, több kedvezményt kínált az ellenzéki pártoknak.

Tisztelt Képviselő Úr! A konkrét esettel kapcsolatban, az orosházi példával kapcsolatban is azt tudom mondani, ha helyreáll a rend és lesz törvényességi ellenőrzés, az ellenőrzés visszamenő hatállyal, amíg elévülés nincs, addig meg tud valósulni. Addig is az orosházi önkormányzat igénybe vehetné azt a szolgáltatást, amit az államigazgatási hivatalok ma nyújtanak az önkormányzatoknak, minden önkormányzatnak, amely élni akar azzal a lehetőséggel, hogy nem törvényességi ellenőrzés jogcímen, hanem egyéb szolgáltatásként a jogszabályokat véleményezi a hivatal, és erről tájékoztatást ad.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai