Készült: 2020.08.03.11:38:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

255. ülésnap, 151. felszólalás
Felszólaló Gyurcsány Ferenc
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás miniszterelnök
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:16

Felszólalások:  <<  151  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GYURCSÁNY FERENC miniszterelnök: Képviselő úr, kérésének megfelelően a szívemre teszem a kezemet (Megtörténik.), és azt mondom: az önök politikája, amit 2001. szeptember 11. után követtek, az ön akkori miniszterelnökének ebben a teremben mutatott szótlansága mély csalódással, sokakat keserűséggel töltött el. (Taps az MSZP soraiból.)

Képviselő úr, én ebben a kérdésben háromszor szólaltam meg: egyszer itt a parlamentben - itt van a jegyzőkönyv (Felmutatja.); egyszer a Vasárnapi Hírek című újságban - itt van a cikk (Felmutatja.); egyszer egy reggeli televízió-műsorban, a Nap-keltében - itt van a leirata. (Felmutatja.) Egyik alkalommal sem állítottam, még csak indirekt módon sem, hogy az Egyesült Államoknak ezen véleményét az Egyesült Államok elnöke négyszemközti beszélgetésünkön tolmácsolta. Ha ön ettől eltérőt tud, akkor figyelmeztessen erre!

(16.50)

Kettő: a beszélgetés során az Egyesült Államok elnöke kérdezett rá a magyar belpolitikai helyzetre, és hozta szóba korábbi általános tapasztalatait. Én, képviselő úr, ha figyeli nyilatkozataimat, a televízióban elmondtam: azt tartom dolgomnak külföldön, hogy védjem Magyarország érdekét, és ebben az ellenzéket is. És azt mondtam az elnöknek, hogy: elnök úr, sok vitám van a magyar ellenzékkel, belpolitikai kérdésekben; külpolitika dolgában, azt hiszem, ma ők is mást gondolnak, és nem hiszem, hogy elkövetnék ugyanazokat a hibákat, amelyeket elkövettek 2002 előtt. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Azt hiszem, hogy ez így van rendjén.

Három: itt van nálam az a parlamenti jegyzőkönyv, amely szerint az ön akkori miniszterelnöke határozottan azt válaszolja Áder János akkori házelnöknek, hogy nem kívánja visszautasítani Csurka István mondatát. És birtokomban van Charles Gáti, fehér házi tanácsadó nyilatkozata (Közbeszólások a Fidesz soraiból.), hogy felhívták a figyelmét az ön miniszterelnökének, tegye ezt meg. Többszöri felhívás után sem volt hajlandó megtenni.

Értem, miért kívánják elterelni erről a figyelmet, miért nem akarnak erre emlékezni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  151  >>    Ülésnap adatai