Készült: 2020.08.15.07:40:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

255. ülésnap, 149. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy Gábor Tamás (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:07

Felszólalások:  <<  149  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY GÁBOR TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Aligha kaphatott dicséretet a magyar kormány Amerikában a hazai költségvetés hiányának mértéke, a magyar államadósság növekedése és a versenyképességünket korlátozó magas adóterhek miatt. Talán az ön emiatti frusztrációja okozhatta, hogy olyan játékba kezdett, amit mindannyian játszottunk annak idején az általános iskolában. Ez a játék úgy kezdődik, hogy valaki kimegy, aztán visszajön, és azt mondja: Amerikából jöttem, mesterségem címere… - jelen esetben ezt folytathatnánk: mondjuk, nagyot mondó Háry János.

Szokták mondani, hogy a messziről jött ember azt mond, amit akar. De az ön esetében ez még sincs így. Saját itt elmondott szavai is ezt bizonyítják, amikor azt mondta: “A politika hitelességét a mögötte álló ember képes megteremteni.ö Nézzük, hogyan is állunk ezzel a hitelességgel! Az ön kíséretének több tagja elmondta, hogy állításával ellentétben nem maga George Bush, az Egyesült Államok elnöke hozta szóba, és tartja számon a magyar-amerikai kapcsolatokban 2001. szeptember 11. után bekövetkezett vélt törést, hanem - a kormányszóvivői magyarázkodás szerint - mindössze az történt, hogy “Az amerikai elnök érdeklődött a magyarországi belpolitikai helyzet iránt, és ennek kapcsán miniszterelnök úr örömmel világosította fel ezekről a kérdésekről.ö

Miniszterelnök úr, végül is mit kérdezett öntől George Bush? Ki hozta szóba a Fideszt, a polgári kormányt és mindazt, amit ön később, az igazságtól elrugaszkodva itthon felemlegetett? Szándékos volt ez a félretájékoztatás az ön részéről, vagy tekintsük ezt diplomáciai esetlensége, tapasztalatlansága újabb példájaként?

Miniszterelnök úr, tegye szívére a kezét, ahogy szokta, és mondja meg őszintén, akkor most ki kit járat le külföldön, mi is az igazság. (Taps a Fidesz soraiból.)

Felszólalások:  <<  149  >>    Ülésnap adatai