Készült: 2020.07.09.14:31:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

236. ülésnap (2001.11.06.), 68. felszólalás
Felszólaló Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Képviselőtársaim! Két kétpercesre szeretnék reagálni, Vojnik Mária képviselőtársaméra és Bauer úréra.

Az amortizációs vitához: nem hiszem, hogy itt most egy kormányrendelet-tervezetről kellene vitatkozni, én inkább a szándékhoz szeretnék hozzászólni. Amennyiben van amortizációs költség, ez el van ismerve és be van építve a finanszírozásba, akkor az a cél, hogy az amortizációs költséget ott ismerjük el és az kapja meg, akié a tulajdon, aki működteti ezt a vagyont. Ha ez a vagyon privatizált, a háziorvos tulajdonában van, akkor természetesen az a cél, hogy ő kapja meg, ha az önkormányzat tulajdonában és kezelésében van, akkor az a cél, hogy az önkormányzat kapja meg, akkor ebben a célban és szándékban egyetértünk, és szerintem a vitát itt akár le is zárhatjuk.

A másik kérdéskör, amihez szeretnék hozzászólni: tény az, hogy a jelenlegi helyzet a javarészt tulajdonos önkormányzatoknak, tehát a tulajdonosoknak szinte mindent lehetővé tesz. Olyan formában működteti a tulajdonos az ellátórendszert, amilyen formában akarja, és aki vállalkozik arra, hogy részben vagy egészben működtesse az egészségügyi ellátórendszert, az olyan gazdasági formában vagy más formában megteheti, ahogy akarja.

Véleményem szerint ennek a törvényjavaslatnak az elsődleges célja nem is kodifikációs cél, hanem a politikai szándékot fejezi ki. Mégpedig azt, hogy a kormányzatnak mi a szándéka, mi az elképzelése, hogyan alakuljon át az ellátórendszer, milyen struktúraváltozás, struktúraváltás induljon el az ellátórendszerben. Tehát összefoglalásképpen én a politikai szándékot látom elsődlegesnek, és csak másodsorban a kodifikációs szándékot, ami legalább olyan fontos egyébként, hiszen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) nagyon szigorú garanciákat fog előírni ez a törvénytervezet.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai