Készült: 2020.12.06.02:30:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

220. ülésnap (2009.09.14.), 14. felszólalás
Felszólaló Mesterházy Attila (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 8:12


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Amikor meghallgattam Navracsics Tibor és Semjén Zsolt frakcióvezető urak hozzászólását, akkor egy vicc jutott az eszembe. Ez a vicc úgy hangzik, hogy a cipészműhelyben valamit elrontott az inas, ezért a cipészmester fogja a sámfáját, és jól fejbe akarja dobni az inasát ezzel a sámfával. Az elhajol, és az éppen belépő feleséget találja fejbe. Erre azt mondja a cipészmester, hogy nem baj, így sem rossz. (Derültség az MSZP soraiban. - Közbeszólások a Fidesz padsoraiban: Hatalmas siker.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Önök beszélnek valamiről, amiből nem derül ki igazából, pontosabban kiderül, hogy nem jól működik, nem jók az érveik, amikről beszélnek. Navracsics úr nem egészen pontosan számolt. Azt mondja, hogy 2 milliárd forint, majd utána azt mondja, hogy 2 millió, de nem baj, ez is fontos. Azt mondja, hogy a nyugdíjasoktól el fogunk venni, és őket sújtani fogja ez a rendelkezés. Elkerülte az a figyelmét, hogy a következő évtől inflációkövető lesz a nyugdíj, kétmillió nyugdíjast érint ez a kérdés. De valószínűleg az is elkerülte a figyelmét, hogy a nyugdíjkorrekciós program keretében még további emelést kapnak a nyugdíjasok, és ez további egymillió főt fog érinteni.

A gazdasági növekedés üteme. Arról beszélt Navracsics úr, hogy ez csökkent. Azt vettem észre, hogy önök úgy csinálnak, mintha a történelem 2002-ben kezdődött volna. '98 és 2002 között, tisztelt képviselő úr, az Orbán-kormány idején 6,5 százalékról 2,5 százalékra esett vissza a gazdasági növekedés. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Hol? - Göndör István: Akkor még válság sem volt.) És akkor még csak válság sem volt, tisztelt képviselőtársam. Ön az államadósságról beszél, hogy milyen sok, azt mondják, hogy milyen nagy az államadósság, eközben pedig csak olyan javaslataik vannak, amelyek az államadósságot tovább növelnék. Hál' istennek, nem támogatta a parlament többsége ezeket a javaslatokat.

De figyelmébe ajánlom Navracsics úrnak, hogy amit ön itt elmondott, vagy éppen Semjén képviselőtársunk elmondott, az az ország kockázatát is növeli a pénzügyi szektorban, mert ez sokat elmond arról, hogy milyen politika mellett gondolkodik az ellenzék. Azt is mondták, hogy Magyarországon a külföldi tulajdonú bankok pénzt kaptak a magyar adófizetőktől. Szeretném jelezni, hogy amióta mi vagyunk kormányon, soha egyetlen forintot sem kaptak külföldi tulajdonú bankok. Sőt, akik kaptak, magyar tulajdonú bankok, nekik is vissza kell adniuk ezt a hitelt. Aztán az is nagyon érdekes, hogy akkor hivatkoznak csak a nemzetközi pénzügyi elemzőkre, amikor az önök igazát erősítik. Amikor adott esetben arról beszélnek ezek a nemzetközi pénzügyi elemzők, hogy Magyarország gazdasági kilátásai javultak, akkor figyelmen kívül hagyják ezeket az elemzéseket.

(14.10)

Akkor hivatkoznak a régió országaira is csak, amikor azt igazolja, amit önök akarnak mondani, de amikor adott esetben Magyarországon kedvezőbbek a mutatók és jobb a helyzet, akkor viszont elfelejtik. Én nem irigyelném annyira Szlovákiát, ahol magasabb a munkanélküliségi ráta, mint Magyarországon. Az is aranyos és nagyon megtisztelő, hogy Navracsics Tibor úr hiányolja Gyurcsány Ferenc hozzászólásait. Miniszterelnökként hetente szólt, majdnem úgy, mint Orbán Viktor. De jut eszembe, akkor csak háromhetente ülésezett a parlament, tehát hetente sem tudott szólni akkor a miniszterelnök. (Derültség, közbeszólások a Fidesz és a KDNP padsoraiban.)

És elhamarkodott az a vélemény is, amit költségvetésről mondtak, tisztelt képviselőtársam. Még el sem olvashatták a költségvetést, de már arra szólítottak fel bennünket, hogy vonjuk vissza. Szerintem érdemesebb először olvasni, és utána beszélni, hátha attól tud változni a véleményük.

A 2004. december 5-ei népszavazással kapcsolatban is felemlegették ezt az eseményt. Szeretném akkor azt is a figyelmükbe ajánlani, hogy mind Martonyi János, mind Németh Zsolt urak folyamatosan azt mondták például a velencei bizottságnak, hogy nem kíván a Fidesz-kormány kettős állampolgárságot adni, mert nem aktuális ez a kérdés Magyarországon. A szlovák-magyar üggyel kapcsolatban Semjén képviselőtársam többször hivatkozott arra, hogy vissza kell vonni ezt a most létrehozott államnyelvtörvényt. Szeretném a figyelmébe ajánlani, hogy '95 óta létezik ez az államnyelvtörvény, éppen ebből kifolyólag ezt nem most hozták a szlovákiai kormány esetében.

Azt gondolom, nagyon kellemetlen ebben az esetben pártpolitikát csinálni erről a kérdésről, ugyanis az is figyelmen kívül maradt az ő hozzászólásában, hogy itt nem magyarországi politikai pártokról van szó, itt a határon túli magyarokról van szó. Ezért amikor ebben a kérdéskörben megszólal bármely magyar politikus, mindig ennek kellene a fejében lennie, és ezáltal kellene meghatározó véleményeket mondaniuk.

Az is érdekes, és erre is felhívnám a fideszes képviselőtársaim figyelmét, hogy a Fidesszel az elmúlt időszakban csak Jan Slota értett egyet a Szlovák Nacionalista Párt részéről, aki szintén elmondta, hogy a szlovák miniszterelnök nem ért el sikereket itt Magyarországon igazából, és hogy eredménytelen volt ez a találkozó. Gratulálok ahhoz, hogy sikerült a Fidesz politikusainak egy platformra kerülnie Jan Slotával ezekben a kérdésekben. (Felzúdulás, közbeszólások a Fidesz és a KDNP padsoraiban.) A szocialista frakció éppen azért támogatja ezeket az intézkedéseket, amelyekről a miniszterelnök beszélt... (Zaj. - Az elnök csenget.) Tudom, hogy ez kellemetlen, képviselőtársaim, de előbb kell gondolkodni, és talán utána beszélni, akkor el lehet kerülni ezeket a félreértéseket.

Azt gondolom, azért kell támogatni azt a válságkezelő programot, amit a kormány meghatározott, és aminek a mentén szisztematikusan halad előre a kormány és a miniszterelnök, mert ez szolgálja a nemzet érdekét. Ez az első olyan költségvetése az országnak a rendszerváltás óta, amely nem egy választási típusú költségvetés (Közbeszólások a Fidesz és a KDNP padsoraiban.), amelyben nem lazítják a költségvetés kiadásait, hanem bizony igenis a valóságot és a realitásokat veszik figyelembe, éppen ezért kizárólag a nemzet középtávú érdekeit tartjuk ezáltal szem előtt. Ez egy szigorú, takarékos, felelős költségvetés lesz, amelynek van baloldali karaktere.

Ez a baloldali karakter megmutatkozik abban, hogy a közbiztonságot kiemelt témaként kezeli. Abban is megmutatkozik, hogy a foglalkoztatáspolitikára sokkal több pénz fog jutni, és megmutatkozik abban is, hogy fontosnak tartjuk a válság negatív társadalmi hatásainak a csökkentését, ezért fogjuk folytatni a krízisalap programját.

Én is azt látom és értem, hogy a populizmus luxusa elcsábította a képviselőket, de szeretném jelezni, hogy ez csak a felelőtlen ellenzéki politikusoknak a lehetősége, hiszen aki felelősen gondolkodik, egy ilyen válságkörülmény közepette nem fogalmazhat meg ilyen gondolatokat. Hiszen a válság kezelése és menedzselése nemcsak ennek a kormánynak, nemcsak a nemzetnek, nemcsak az itt élő embereknek az érdeke, hanem az összes többi kormánynak is, amely utánunk fog jönni, mert ahogy a miniszterelnök is fogalmazta, talán kicsit kevesebb feladata lesz így a következő kormányoknak.

Azért is nagyon komolyan baloldali karakterrel rendelkezik ez a kormányzás és ez a kríziskezelés, mert bizony növeljük a fogyasztók védelmét, erősítjük a fogyasztóvédelmi szabályokat, határozottan fellépünk a banki ügyfelek érdekében, legyen szó hiteltörlesztésről éppen, vagy legyen szó a banki ügyfelek más típusú védelméről. Nagyon fontos azt is megjegyezni, hogy a szocialista frakció - de a kormány is - elmondta többször, hogy amennyiben ez a magatartási kódex nem kerül elfogadásra a bankok és a kormány között, akkor bizony a magyar szocialista frakció kezdeményezni fogja, hogy az ebben foglaltakat törvénnyel is erősítsük meg itt a parlamentben.

Tudom, az is nagyon nehéz szívvel tölti el az ellenzéki képviselőtársaimat, hogy az ellenzék folyamatosan arról beszél: nem látja, hogy épül az ország. Szerintem érdemes kiszállni néha az autóból és körbenézni: nem tudunk úgy 30-40 kilométert sem tenni ebben az országban hál' istennek, hogy ne ütköznénk valamilyen európai uniós forrásból megvalósuló fejlesztésbe. Azt gondolom, a kormánynak azt kell tennie, hogy határozottabban beszél ezekről az eredményekről, éppen azért, hogy az ellenzéki képviselők számára is egyértelműek legyenek ezek az eredmények.

Azt gondolom, zárásképpen annyit hadd kérjek az ellenzéki képviselőktől, hogy próbálják meg legalább ebben az évben, a válság ebben az időszakában kicsit háttérbe szorítani a pártpolitikai érdekeiket, és jobban tekintsék a nemzet érdekét, ezért támogassák és segítsék a kormányt ebben a válságkezelésben, mert ez a magyar nemzet érdeke, ez az itt élő emberek érdeke.

Zárásképpen egy idézetet is hadd ajánljak az önök figyelmébe, Ady Endre írta valahol, ami így hangzik: "Ha valaki ellensége a haladásnak, a jobbra törésnek, a feltétlen szabadságnak, hazaáruló. Még akkor is, ha reggeltől estig a Himnuszt énekli."

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai