Készült: 2020.06.02.11:38:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

340. ülésnap (2014.02.04.), 22. felszólalás
Felszólaló Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországon 2011. január 1-jétől életbe lépett az új, arányos családi adórendszer, amely két alapvető értéket ismer el: a munkát és a gyermeknevelést. A családi adórendszer immáron hároméves, és idén januárban kiterjesztettük a kis keresetű családokra is. Az adórendszer kiterjesztésének köszönhetően a tavalyi 180 milliárd forinthoz képest idén 50 milliárd forinttal több, összességében 230 milliárd forint marad mintegy 9 ezer magyar családnál. Így közel 270 ezer olyan, alacsony jövedelmű, több gyermeket nevelő család is teljes mértékben ki tudja használni a családi adókedvezményt, akiknek korábban erre nem volt lehetőségük.

A legalacsonyabb jövedelmű családoknak 2014-ben gyakorlatilag a zsebükben marad a bruttó jövedelmük. A családi adókedvezmény és a családi adókulcs összességében körülbelül 600 milliárd forinttal többet hagy ezeknek a családoknak a zsebében.

Az új személyi jövedelemadó rendszere azt a gyökeres szemléletváltozást tükrözi, hogy a gyermekvállalásban, a gyermek gondozásában és az ehhez szükséges anyagi háttér megteremtésében úgy kívánja segíteni a szülőket, hogy jövedelmükből többet hagy a családi kasszában azáltal, hogy kevesebb adót von el. A Fidesz emellett a munkahelyvédelmi akcióval is védelmet nyújt a kisgyermekes munkavállalóknak, hiszen a munkahelyvédelmi akció eddiginél is több adókedvezményt hagy azoknál a munkaadóknál, akik kisgyermekes édesanyát foglalkoztatnak. (Zaj. - Az elnök csenget.) Eddig több mint 30 ezer kisgyermekes édesanya foglalkoztatását tudtuk így segíteni.

Rugalmasabbá tettük a gyermekgondozási ellátásokat a szülők munkaerőpiacra történő visszatérésének megkönnyítése érdekében, valamint azért, hogy a fiatal diplomások korábbi életkorban tudjanak gyermeket vállalni, és ebben szeretnénk őket segíteni. Ez a gyed extra. A gyed extra és a hozzá kapcsolódó intézkedések bevezetése több mint 65 ezer embert érint, és közel 20 milliárd forintot juttat a gyermeket vállaló családokhoz. Az elmúlt egy évben több lépésben végrehajtott rezsicsökkentés eredményeként egy átlagos család pedig akár 100 ezer forintot is meg tud spórolni évente. Ennek köszönhetően több tízmilliárd forinttal mérséklődött a magyar családoknak a közműszolgálatokkal szemben fennálló díjhátraléka.

Tisztelt Képviselőtársaim! De nem volt ám ez mindig így! Meg kell védenünk az elért eredményeket a Gyurcsány-koalíciótól, hiszen ma is az első gondolatuk az adóemelés, a családi adókedvezmény és a rezsicsökkentés eltörlése. Itt csatlakoznék Tarnai Richárd képviselőtársamhoz, aki szintén erről a veszélyről beszélt itt napirend előtt.

Ne felejtsük el, hogy a Gyurcsány-korszakban a gyermeket nevelő szülőket szünet nélkül megszorításokkal sújtották. Eltörölték a gyermekek után járó adókedvezményt, meg akarták adóztatni a családi pótlékot - csak az Alkotmánybíróságnak volt köszönhető, hogy ez nem történt meg -, és elvettek egyévnyi gyest. Akkor is adóemelés volt, 40 százalékos személyi jövedelemadó-kulccsal csapolták meg a fizetéseket, ahogy most is szeretnék. Akkor elvették a családi adókedvezményt az egy- és kétgyermekes családoktól. Akkor háromszorosára emelték a gáz árát, kétszeresére az áram árát. Mindezt tették úgy, hogy cinikusan bele is vigyorogtak a családok, a magyar emberek arcába. Gyurcsány Ferenc teljes érzéketlenséggel azt mondta, hogy nem kell félni, nem fog fájni. Ma újra ezt a cinizmust látjuk tőlük. Rögeszmésen tehát adót akarnak emelni, és rögeszmésen el akarják venni a gyermeket nevelő családoktól a támogatást.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesznek fontosak a gyermeket nevelő családok, fontosak azok a kis keresetű családok is, akik gyermeket nevelnek, és eddig nem tudták teljes mértékben igénybe venni a gyermekek után járó adókedvezményt. Reméljük, hogy ezekkel az intézkedésekkel a Fidesz segíteni tud a gyermeket nevelő és nem mellesleg mellette munkát vállaló családokon, és reméljük, hogy ezzel kedvezően tudjuk befolyásolni a kedvezőtlen demográfiai folyamatokat. A családi adókedvezmény, a gyed extra ennek a lehetőségét teremti meg.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(9.20)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai