Készült: 2020.06.03.18:54:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

316. ülésnap (2013.10.25.), 50. felszólalás
Felszólaló Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:19


Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is kiemelten kezeli a családok megerősítését és támogatását, valamint a gyermek- és ifjúságügy feladatait. A 2014-es költségvetés legfontosabb célja a családok megerősítése, támogatása, a gyermekvállalás elősegítése, ezért bátran nevezhetjük a 2014. évi költségvetést családbarát költségvetésnek.

A családtámogató intézkedések közül az egyik legfontosabb változás, hogy a 16 százalékos jövedelemadó mellett jövőre már a 10 százalékos nyugdíj- és a 7 százalékos egészségbiztosítási járulék terhére is érvényesíthető lesz a családi adókedvezmény. Itt sokan meg szokták kérdezni, hogy abban az esetben, ha valaki igénybe veszi ezt a lehetőséget, tehát végeredményben akkor kevesebb nyugdíjjárulékot és egészségbiztosítási járulékot fizet be az alapokba, akkor éri-e valamilyen hátrány majd a nyugdíját vagy akár a táppénzellátást. Erre mindig el szoktuk mondani, hogy nem, semmilyen hátrány nem éri, tehát ugyanúgy megkapja a nyugdíját, mintha teljes mértékben befizette volna a nyugdíjjárulékot; és nem éri hátrány a táppénzt sem.

Ezek az intézkedések 260 ezer család, 260 ezer háztartás számára jelentenek majd a családi kedvezményből érvényesített mintegy 184 milliárd forintos összegen felül további 53 milliárd forint többletjövedelmet. Így a családok 2014-ben, jövőre több mint 230 milliárd forint adókedvezményben részesülnek. Ez azt jelenti, hogy 260 ezer család nettó jövedelme nőni fog a következő esztendőben. Egy példát hadd említsek még: ez egy minimálbért kereső, három gyermeket nevelő szülő esetében nettó 16 ezer forint jövedelemnövekedést jelent.

Tisztelt Képviselőtársaim! 2014-től új elemként jelennek meg a diákhitel-tartozások részleges elengedésével kapcsolatos kiadások - ez a költségvetést érinti -, amelyre 4 milliárd forintot irányoz elő a jövő évi költségvetés. A hiteltartozás elengedésének célja, hogy szüléskor csökkentse az édesanyákat terhelő még hátralévő Diákhitel2-tartozás nagyságát.

A munkahelyi és a családi kötelezettségek összeegyeztetésének elősegítése érdekében fontos még megemlíteni a gyermekgondozási ellátások rendszerének a rugalmasabbá tételét, valamint a fiatal diplomások korábbi életkorban történő gyermekvállalásának a támogatását. Ennek megfelelően enyhülnek a gyed és a gyes melletti munkavégzés korlátai, gyermek születése esetén az ellátás továbbfolyósításra kerül.

Jövőre bevezetésre kerül a diplomás-gyed, azaz a felsőoktatási jogviszony idejének nagyobb mértékben történő beszámítása a gyermekgondozási ellátások kiszámolásánál. A benyújtott költségvetési tervezet számol a jelenlegi gyermekgondozási ellátások összevont formában és választható időbeli ütemezéssel történő folyósítási lehetőségével is.

Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány és a Fidesz-frakció az elmúlt három évben már egy sor olyan intézkedést hozott, amely jelentősen csökkentette a magyar családokat terhelő költségeket. (Simon Gábor: Hoppá!) Ennek fontos része volt a családi adókedvezmény bevezetése, illetve a magas lakásfenntartási költségeket mérséklő rezsicsökkentés. Jelen törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy ezek a családokat támogató intézkedések minél több család számára tudjanak valódi könnyebbséget nyújtani.

Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy Kolber István képviselőtársam felszólalására is reagáljak. Ő azt mondta, hogy támogatja a családi adókedvezmény kiterjesztését, csak nem érti, hogy mire ez a tétovaság, eltelt már három év. Tisztelt Képviselőtársaim! Azért szögezzük le itt a magyar parlamentben, hogy 2010-ben, amikor átvettük a kormányzást, akkor Magyarország a szakadék szélén volt. (Kovács Tibor: Ne, ne, ne! - Közbeszólások a kormánypárti padsorokból, köztük: De, de, de! - Csőd! - Az elnök csenget.) Hatalmas erőfeszítéseket kellett annak érdekében tenni, hogy Magyarország... - persze tudom, önöknek ez vicces, tisztelt szocialista képviselőtársaim (Simon Gábor: Na, ismerjük, a régi történet!), de mi komolyan beszélünk -, tehát nagyon komoly erőfeszítéseket kellett tenni nekünk is és a magyar családoknak is annak érdekében, hogy Magyarország ne jusson Görögország sorsára. (Simon Gábor: A devizahitelesek meg is köszönték ezt!)

(10.20)

Az intézkedések és a magyar családok áldozatvállalása egyébként megérte. Szeretném felhívni az önök figyelmét arra, hogy az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kiadott egy jelentést, amely két területen is kiemelte Magyarország teljesítményét.

Tavaly Magyarország a második legnagyobb államadósság-csökkentésre volt képes az EU 26 tagállama között. Az első egyébként Görögország volt, de csak azért, mert nekik elengedtek egy csomó tartozást. Aztán a másik terület, ahol Magyarországot kiemelik, az pedig az, hogy 2012-ben a 28 tagállam közül a nyolcadik lett Magyarország a jó költségvetési hiánycél, a 2 százalék teljesítésében. 20 uniós országot előztünk meg, köztük Ausztriát, Belgiumot, Hollandiát, Franciaországot és az összes szomszédunkat. Ezek tehát jó eredmények.

Másik képviselőtársam, Ertsey Katalin hozzászólására is hadd reagáljak. (Dr. Budai Gyula: Nincs itt! Elment haza! Nincs tévé!) Az a helyzet, hogy meg kell védenem a magyar családapákat, azokat a férfiakat, akik gyermekeket nevelnek, akik részt vesznek a gyermekek nevelésében. Sajnálatomra Ertsey Katalin lekicsinylő kifejezést tett a magyar családapákra, a gyermeket nevelő férfiakra. (Simon Gábor: Itt sem voltál még akkor!)

Ez helytelen itt a parlamentben, helytelen lekicsinylő kifejezést tenni azokra - legyenek akár férfiak vagy nők, de itt most különösen a férfiakra tette ezeket a kifejezéseket -, akik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) vállalják azt, hogy gyermeket, gyermekeket nevelnek, és ezt felelősségteljesen teszik. Minden tisztelet és köszönet az övék.

Tisztelt Képviselőtársaim! A 2014-es költségvetés tehát nemcsak az ország, hanem a családok erősödését is hozza, érdemes támogatni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  50  Következő    Ülésnap adatai