Készült: 2020.04.03.01:09:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

61. ülésnap, 140. felszólalás
Felszólaló Dr. Fónagy János (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:08

Felszólalások:  <<  140  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az állami társaságok vezetői létszáma szignifikánsan nem csökkent, a díjazásban azonban jelentős megtakarítást sikerült elérni.

Kiemelendő a Magyar Fejlesztési Bank, ahol a vezérigazgatói alapbér 3 millió 657 ezer forintról 2 millió forintra, a vezérigazgató-helyettesi alapbér 3 millió 52 ezer forintról 1 millió 900 ezer forintra csökkent. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél az első számú vezetők alapbérének csökkentése következtében mintegy 30 millió forint megtakarítás mutatható ki a 2010. év időarányos részében. 2011-re ez a megtakarítás már 74 millió forintra tehető. Mindezek mellett megkezdődött a társaságok vezetési struktúrájának átalakítása, igazgatóságok, felügyelőbizottságok létszámának, díjazásának csökkentése.

Az MFB Zrt. portfóliójába tartozó társaságoknál megszűntek az igazgatóságok, a felügyelőbizottságok pedig a szükséges legalacsonyabb létszámmal, döntően díjazás nélkül végzik a tevékenységüket. Az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok létszáma összesen 189 fővel csökkent az elmúlt időszakban, ami havonta 27,5 millió forint megtakarítást jelent. Az MNV Zrt. a rábízott vagyoni körébe és közvetlen kezelésébe tartozó többségi állami tulajdonú részesedéssel működő gazdasági társaságoknál az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok létszáma összesen 165 fővel csökkent az elmúlt időszakban.

(Nyakó Istvánt a jegyzői székben Göndör István
váltja fel.)

A MÁV Zrt. egyszemélyes és többségi tulajdonú leányvállalatainál az igazgatóságokat megszüntettük, a felügyelőbizottságok létszáma a törvényi minimumnak megfelelően 3 főben került megállapításra. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Engedelmével majd az egy percemben folytatom. Köszönöm.

Felszólalások:  <<  140  >>    Ülésnap adatai